Počeo Sarajevo Biznis Forum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2016, 05:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo Sarajevo Biznis Forum

U Sarajevu je danas otvorena Sedma investiciona konferencija – Sarajevo Biznis Forum (SBF), na kojoj učestvuju investitori iz Kine i 16 zemalja zemalja srednje i Jugoistočne Evrope.SBF je platforma za regionalnu saradnju i zajedničko predstavljanje potencijala regije Jugoistočne Evrope uticajnim biznis i političkim liderima iz celog sveta.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je na otvaranju SBF istakao privredne potencijale BiH, pozivajući strane investitore >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na ulaganje u ovu zemlju.

On je naveo da je ove godine SBF načinio korak napred zbog saradnje s Kinom i 16 zemalja srednje i istočne Evrope, koje su, kako je naglasio, u snažnom razvoju, a od čega svi mogu imati korist.

"Pokretanje privredne saradnje zasnovane na nekadašnjem 'putu svile', uz kineska ulaganja, koja su okrenuta budućnosti BiH može imati značajnu ulogu u privrednom povezivanju Azije i Evrope, zbog svog geostrateškog položaja", kazao je Izetbegović.

Ocenivši da 2016. godinu treba učiniti godinom uspeha, on je naveo da je BiH već na tom putu, dodavši da je ova zemlja u februaru predala aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju, a integracijski procesi su najbolji za napredak i razvoj.

"Ulagači koji na vreme prepoznaju privredni potencijal koji imamo biće korak ispred onih koji oklevaju zarobljeni u stereotipima prošlosti", rekao je Izetbegović.

On je istakao da BiH ima ogromne privredne potencijale koji su neiskorišteni, a najviše u segmentu energetike, transporta, poljoprivrede i turizma.

Dodao je da BiH ima šest milijardi tona rezervi uglja, zatim odlične uslove za razvoj poljoprivrede, a BiH je šesta destinacija po rastu broja turističkih posjeta.

Predsedavajući Predsedništva BiH je na kraju obraćanja pozvao sve investitore da iskoriste potencijale BiH, naglašavajući da strani ulagači imaju ista prava kao i domaći, te da uvoz opreme ne podleže carini, što je veoma važno.

Zamenik premijera Turske Mehmer Šimšek rekao je da Turska i BiH imaju duboke i snažne veze, te da BiH ima "posebno mesto u njihovim srcima".

"Stabilnost i prosperitet BiH i regije u celini je važan prioritet za Tursku. Pružali smo podršku ovoj regiji i nastavićemo to raditi", istakao je on.

Po njegovim rečima, svetu je potrebno više saradnje , integracije i otvorenosti.

"Zato je ovakva regionalna konferencija koja uključuje Kinu i EU važan put", rekao je Šimšek.

Šimšek je naglasio da je BiH privlačna destinacija za turske investicije, podsetivši kako Turska u BiH ima jednu od svojih najvećih banaka.

"Turska je pored inkluzivnosti kao prioritet postavila strukturalne reforme.... Mislim da cielom svetu treba više strukturalnih reformi i da EU ne treba zaustaviti proces proširenja na celi Balkan, a i Turska treba biti deo te zajednice. Verujemo da BiH može postati glavna baza za proizvodnju za ciljana evropska tržišta, te baza za kineske investicije", kazao je Šimšek.

Kineski ministar i zamenik predsednika Komisije za razvoj i reformu u Vladi Kine, Ning Jizhe, koji predvodi delegaciju svoje zemlje na SBF, pozvao je lidere zemalja koje učestvuju na SBF-u da promovišu saradnju kroz reforme, u nastojanju da ona postane, kako je kazao, delotvorna u jačanju rasta i poboljšanju životnih uslova.

"Zahvaljujući zajedničkim naporima Kine i 16 zemalja stvorili smo okvir koji pokriva čitav niz područja. Ovaj Forum igra vrlo važnu ulogu u jačanju razvoja i demokratija sto doprinosi ukupnom partnerstvu između Kine i EU", kazao je on.

Ministar ekonomskih odnosa i trgovine BiH Mirko Šarović ocenio je da je ceo Zapadni Balkan dinamična regija i da treba iskoristiti platformu Kina + 16 zemalja.

"Region nema alternativu. Imamo novi oblik regionalnih projekata. Putni projekti, telekomunikacije, energetika, poljoprivreda", naveo je Šarović.

On je ocenio da je to ključna osnova za budućnost i da SBF treba da bude pokretačka snaga ekonomije BiH i regiona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.