OTKRIVAMO Tužilaštvo istražuje Bojovićevo neprijateljsko preuzimanje Energoprojekta

Izvor: Blic, 20.Jun.2017, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRIVAMO Tužilaštvo istražuje Bojovićevo "neprijateljsko preuzimanje" Energoprojekta

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je predistražne radnje zbog postojanja sumnji da je bilo manipulacija na tržištu kapitala povodom kupovine 5,81 odsto akcija "Energoprojekta", saznaje "Blic".

Postupak je pokrenut protiv N.N. lica zbog transakcije obavljene na Beogradskoj berzi početkom godine, koja je realizovana pod sumnjivim okolnostima jer je kupac bio skriven iza zbirnih računa. Činjenica da se "kupac" skrivao, ukazuje na mogućnost da se pripremalo nezakonito >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preuzimanje "Energoprojekta", zbog čega je Specijalno tužilaštvo pokrenulo prikupljanje dokaza protiv N.N. lica u celom slučaju.

Međutim, pošto se misteriozni kupac objavljivanjem ponuda za preuzimanje najvećeg građevinskog preduzeća u petak otkrio, odnosno potvrdile su se spekulacije da je reč o Dobrosavu Bojoviću, vlasniku "Napreda" i sa njim povezanim licima, posao će im biti značajno olakšan. Olakšanje im predstavlja i rešenje Komisije za hartije od vrednosti, koje je doneto istog dana, kojim se zabranjuje pravo glasa Bojoviću nad akcijama koje poseduje u "Energoprojektu" jer je u vanrednom nadzoru utvrđeno da je on činio nezakonite radnje na tržištu kapitala. Drugim rečima, on je u objavljenom oglasu potvrdio da je prekršio zakon jer preko firmi povezanih s njim, odnosno s "Jopagom", "Napredom" i "Montinvestom" ukupno poseduje 35,32 odsto akcija. To ga je obavezivalo da još 31. januara uputi javnu ponudu za preuzimanje ostatka akcije zato što je stekao 25 odsto udela u "Energoprojektu". Pošto on to nije uradio, prekršio je Zakon o preuzimanju akcionarskih društava, što je i utvrdila Komisija za hartije od vrednosti u vanrednom nadzoru.

Izvor "Blica" iz Specijalnog tužilaštva tvrdi da će bez obzira na okolnosti koje su se u međuvremenu desile, oni nastaviti sa predistražnim radnjama kako bi ispitali sve okolnosti ove transakcije, uključujući i tokove novca.

- Bojović je u objavljenom oglasu indirektno priznao da je bilo nezakonitih radnji u transakcijama na Beogradskoj berzi i da je bilo manipulacija na tržištu kapitala. Tu se vidi da on preko "Napreda", "Jopaga" i "Montinvesta", ukupno poseduje 35,32 odsto akcija. Nikome nije zabranjeno da na berzi kupuje akcije, ali pri tome mora da poštuje procedure. On to nije uradio i to je krivično delo jer Zakon o preuzimanju akcionarskih društava predviđa da onaj ko stekne više od 25 odsto udela mora da u roku od dva dana da uputi ponudu za preuzimanje ostatka akcija. Postupak je pokrenuo pet meseci nakon zakonskog roka jer je bio prisiljen i medijskim napisima - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da Specijalno tužilaštvo preispituje i povezanost drugih postupka o preuzimanju "Energoprojekta".

- Kupci akcija 31. januara i 2. februara pojavljuju se i kao učesnici u ugovoru u vezi s izgradnjom u Bloku 26. Reč je o Bojoviću, "Jopagu", "Napredu" i "Montinvestu", firmama koje su zajedno sa "Energoprojektom" stekle pravo korišćenja zemljišta kod Arene veličine osam hektara, gde mogu da se izgrade objekti od 380.000 kvadrata. Na "Energoprojektovom" delu bi trebalo da se izgradi više od 200.000 kvadrata, pa se zato preispituje da li je reč o nameri da se ovim povezanim radnjama nezakonito preuzme "Energoprojekt". Zbog toga je Specijalno tužilaštvo zatražilo pomoć i od Komisije za hartije od vrednosti, ali i od policije - kaže naš izvor.

Iz Tužilaštva za organizovani kriminal su potvrdili saznanja "Blica".

- Tačno je da je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražne radnje protiv N.N. lica u vezi s transakcijama akcijama "Energoprojekta" početkom godine. Zato je upućen zahtev za prikupljane obaveštenja Komisiji za hartije od vrednosti i policiji. Komisija nam je dostavila dokumentaciju dok policija to još nije uradila - kažu u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Milovanović: Dobra vest

Generalni direktor "Energoprojekta" Vladimir Milovanović kaže da je ovo dobra vest.

- Imajući u vidu sve što se dešavalo prethodnih dana, uključujući i Bojovićevu objavu namere za preuzimanje akcija "Energoprojekta", nadam se da će nadležne institucije u najkraćem roku obelodaniti svoje nalaze koji se vezuju za pokušaj nezakonitog preuzimanja kompanije. Do tada molim akcionare da sačekaju sa eventualnim odlukama o prodaji akcija dok tužilaštvo i sudovi ne završe započete poslove - kaže Milovanović.

Nova ponuda

Kompanije "Napred razvoj", "Napred", "Jopag AG" i "Montinvest propertis" i Dobroslav Bojović objavili su juče nameru i preuzimanja dva zavisna preduzeća "Energoprojekta" - "Entel" i "Garant". O ispravnosti te ponude odlučivaće Komisija za hartije od vrednosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.