Najsiromašniji u BiH i Albaniji

Izvor: B92, 14.Dec.2012, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najsiromašniji u BiH i Albaniji

Sarajevo -- Građani BiH i Albanije imaju najmanju kupovnu moć u Evropi, dok u jugoistočnoj Evropi najviši BDP po glavi stanovnika ima Hrvatska.

Kako se navodi u danas objavljenom istraživanju turske agencije za statistiku (TUIK) čije je rezultate objavila turska agencija Anadolija, BDP po glavi stanovnika u Bosni i Hercegovini i Albaniji, meren prema paritetu kupovne moći, iznosio je 2011. godine 30 procenata, što je najniža u Evropi.

"Imajući u vidu činjenicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je BDP po paritetu kupovne moći jedan od najrelevantnijih indikatora ekonomskog standarda gradjana, može se zaključiti da su gradjani BiH i Albanije najsiromašniji u Evropi", navodi se u istraživanju TUIK-a.

Studija je, međutim, pokazala trend pada ovog indikatora u slučaju BiH, dok Albanija, za razliku od ranijih godina, beleži rast.

Kako se dodaje, od ostalih zemalja jugoistočne Evrope, u najboljem položaju je Hrvatska, čiji BDP po glavi stanovnika iznosi 61 odsto. Slede Crna Gora sa 42, Makedonija i Srbija sa po 35 odsto BDP-a po glavi stanovnika evropskog proseka.

Najviši BDP po glavi stanovnika u Evropi je zabeležen u Luksemburgu, gde iznosi 271 odsto evropskog proseka. Slede Norveška sa 186, Švajcarska sa 157, Holandija sa 131, Irska sa 129, Austrija i Švedska sa po 127 odsto evropskog proseka.

BDP Slovenije iznosi 84 odsto evropskog proseka, a nju slede Slovačka sa 73, Madjarska 66, Turska 52 i Rumunija sa 49 procenata evropskog proseka.

Slovenija, medjutim, u poslednje vreme beleži pad u pogledu ovog indikatora, dodaje se u istraživanju.

Kako je podsetila Anadolija, BDP po paritetu kupovne moći smatra se jednim od najrelevantnijih indikatora bogatstva gradjana odredjene države.

Postoje velike razlike u životnom standardu gradjana medju pojedinim zemljama članicama Evropske unije.

Tako je standard gradjana Luksemburga prošle godine bio oko šest puta veći od onog u Bugarskoj i Rumuniji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BDP u BiH i Albaniji najniži u Evropi

Izvor: Akter, 14.Dec.2012

Građani BiH i Albanije imaju najmanju kupovnu moć u Evropi, dok u jugoistočnoj Evropi najviši BDP po glavi stanovnika ima Hrvatska

Nastavak na Akter...

Ipak nismo najsiromašnji: Bosanci i Albanci imaju najmanju kupovnu moć

Izvor: NaDlanu.com, 14.Dec.2012

Građani BiH i Albanije imaju najmanju kupovnu moć u Evropi, dok u jugoistočnoj Evropi najviši BDP po glavi stanovnika ima Hrvatska...BDP po glavi stanovnika u Bosni i Hercegovini i Albaniji, meren prema paritetu kupovne moći, iznosio je 2011. godine 30 procenata, što je najniža u Evropi, javljaju...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.