Nafta pojeftinila

Izvor: B92, 22.Avg.2013, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta pojeftinila

Ni vest o većoj aktivnosti u prerađivačkoj industriji Kine nije sprečila nov pad cena nafe koja je blago pojeftinila na oba indikativna tržišta, u SAD i Evropi.

Nafta je pojeftinila zbog očekvanja da američka centralna banka (Fed) ublaži monetarne podsticaje za najveću svetsku privredu.

Cena nafte za oktobarski rok isporuke na Merkantilnoj berzi u Njujorku opala je za pet centi, na 103,80 $ po barelu, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ista količina severnomorske nafte "brent" koštala je u Londonu 109,60 $, ili 21 cent manje nego na kraju prethodnog poslovanja.

Prema preliminarnim podacima grupacije HSBC, indeks nabavki za potrebe proizvodnje u Kini je tokom avgusta uvećan na 50,1 poen, sa julskih 47,7.

Ekonomisti kažu da je neka ekonomija u ekspanziji ukoliko navedeni pokazatlj premaši granicu od 50 poena.

Rast fabričke aktivnosti u Kini poklopio se očekivanjima tržišnih poslenika da Fed uskoro počne sa ublaževanjem takozvanog kvantitativnog labavljanja, što je drugo ime za mesečne podsticaje privredi SAD u vrednosti od 85 milijardi dolara.

Najanoviji izveštaji Američkog instituta za petrolej pokazuje, inače, da su zalihe nafte u SAD, u sedmici zaključno sa 16. avgustom, opale blizu 1,2 miliona barela, na 364,1 miliona barela, a tržište bi tek trebalo da odreaguje na ovu novost, ističe se u izveštaju agencije AP.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nafta pojeftinila

Izvor: B92, 22.Avg.2013

Ni vest o većoj aktivnosti u prerađivačkoj industriji Kine nije sprečila nov pad cena nafe koja je blago pojeftinila na oba indikativna tržišta, u SAD i Evropi...Nafta je pojeftinila zbog očekvanja da američka centralna banka (Fed) ublaži monetarne podsticaje za najveću svetsku privredu...Cena...

Nastavak na B92...

Rast kineske proizvodnje spušta cenu nafte

Izvor: GdeInvestirati.com, 22.Avg.2013

NEW YORK / LONDON - Ni vest o većoj aktivnosti u prerađivačkoj industriji Kine danas nije sprečila nov pad cena nafe koja je blago pojeftinila na oba indikativna tržišta, u SAD i Evropi. Read More..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.