Mali broj havarija, spremni smo za zimu

Izvor: B92, 23.Okt.2015, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mali broj havarija, spremni smo za zimu"

Energetski sistem Srbije spreman je za predstojeći zimski period jer su obezbeđene sve vrste energenta.

Predstavnici Elektroprivrede Srbije (EPS), Naftne industrije Srbije (NIS), Srbijagasa i Udruženja toplana Srbije kazali su da su svi oni spremni za zimu i da se ne očekuju neki veći problemi koji bi mogli da ugroze snabdevanje energentima.

Predstavnik Srbijagasa, na sednici Odbora Privredne komore Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (PKS) za energetiku i energetsko rudarstvo, Miroslav Malobabić kazao je da u podzemnom skladištu Banatski dvor ima rezervi prirodnog gasa za snabdevanje prioritetnih potrošača do 112 dana, naglasivši i da to javno preduzeće ispunjava po ugovorenoj dinamici sve potpisane ugovore.

On je istakao i da se planira da se u narednom periodu kapacitet tog skladišta sa 450 miliona kubika poveća na jednu milijardu kubnih metara gasa što bi obezbedilo dodatnu sigurnost u snabdevasnju tim energentom u kriznim situacijama.

Predstavnik Udruženja toplana Milan Stošić kazao je da su toplane u Srbiji spremno ušle u sezonu grejanja i da su na vreme obezbedile potrebne energente.

Kao dokaz spremnosti, on je naveo mali broj havarija na samom početku sezone grejanja.

Prema Stošićevim rečima, još se nisu stekli uslovi za smanjenje cene grejanja za potrošače zbog pofeftinjenja prirodnog gasa, jer, kako je objasnio, toplane su taj energent nabavljale najviše u periodu kada njegova cena nije bila korigovana na niže, a u međuvremenu su porasle i cene transporta i distribucije gasa.

On je naglasio da su toplane dale predloge o ceni grejanja lokalnim samoupravama, koje će ukoliko odluče da ne prihvate taj predlog morati da dotiraju razliku u ceni kako poslovanje toplana ne bi bilo ugroženo.

Predstavnica NIS-a Senka Valid kazala je da je snabdevanje tržišta mazutom u Srbiji stabilno i da se ne očekuje da će u toku ovogodišnje grejne sezone biti većih problema u snabdevanju tim energentom, kojeg su toplane mogle u prethodnom periodu da kupe i po nižim cenama.

Predstavnici EPS-a kazali su da je ta kompanija takođe spremno dočekala zimu, naglasivši da je završeno oko 82 odsto planiranih remonta hidroelektrana i više od 90 odsto u termoelektranama, a da se očekuje da ostalo bude završeno u četvrtom kvartalu 2015.

Oni su naglasili i da je od januara do oktobra 2015. premašen bilans proizvodnje uglja prosečno za oko jedan odsto, kao i da zaliha uglja na deponijama ima dovoljno i da one premašuju plan, ali su dodali da se moraju povećati obavezne rezerve uglja i da je to veoma važan zadatak u narednom periodu.

"Elektroenergetska postrojenja za proizvodnju uz redovno održavanje i završetak planiranih remonta osposobljeni su za normalnu eksploataciju i ispunjenje plana, kao i isporuku toplotne energije iz termo kapaciteta za grejanje gradova", kazala je predstavnik EPS-a Vera Stanojević.

Na sastanku za novog predsednika Odbora za energetiku PKS-a izabran je Vladimir Obradović iz EPS-a, dok je njegov zamenik iz NIS-a Tatjana Isaković.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bulatović: “Niška elektrodistribucija spremno dočekuje zimu” (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 23.Okt.2015

Niška elektrodistribucija u prethodnom periodu uradila je veći deo posla kako bi se pripremila za predstojeći period i spremno će dočekati zimu, kaže direktor Regionalnog centra Jugoistok Darko Bulatović. Trenutno su u toku radovi na nekoliko lokacija u okolnim naseljima kako bi se i na tim mestima...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.