MMF: Makedonija zdrava, nema grčke krize

Izvor: B92, 09.Jul.2015, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Makedonija zdrava, nema grčke krize

Međunarodni monetarni fond je predvideo privredni rast Makedonije od 3,2 odsto, na kraju posete toj zemlji.

MMF je ocenio da su ulaganje u infrastrukturu, rast izvoza i rast kreditne aktivnosti i dalje glavni pokretači ekonomskog rasta Makedonije.

Privredni rast Makedonije od 3,2 odsto je jedan od najboljih ekonomskih performansi u regionu, prenosi portal Ekonomski.

Dobra poslovna klima doprinela je privlačenju direktnih stranih investicija, što je dovelo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do povećanja izvoza i otvaranja novih radnih mesta, navodi se u izveštaju misije MMF-a.

S druge strane, kao realne rizike koji mogu da utiču na ekonomski rast, Fond je naveo političku neizvesnost kod kuće, ali i situaciju u Grčkoj.

MMF je zaključio da država postiže veće prihode od planiranih, a posebno kroz porez na dohodak, dok su prihodi po osnovu poreza na dodatu vrednost i neporeski prihodi manji od planiranih. To, zajedno sa većim troškovima za plate i za investiranje policije u bezbednosnu opremu, prema oceni MMF-a, može dovesti do budžetskog deficita od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Da bi se nastavio proces oporavka od krize i fiskalne konsolidacije, cilj Makedonije trebalo bi da bude budžetski deficit manji od tri odsto BDP do 2017. godine, što je u skladu sa planovima Vlade.

Fond je, takođe, ocenio da je finansijski sektor ostao zdrav, da su banke u zemlji, uključujući i dve grčke, dobro kapitalizovane, visoko likvidne i obezbeđene domaćim depozitima, što znači da ni uz povećanu opreznost monetarna vlast mogla da odgovori na moguće efekte krize u Grčkoj, navedeno je u tekstu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MMF smanjio prognozu globalnog rasta na 3,3 odsto

Izvor: Akter, 09.Jul.2015

Globalni ekonomski rast pašće ove godine na najniži nivo od recesije 2009. godine, ali neće biti u direktnoj opasnosti od grčke krize, saopštio je danas Međunarodni monetarni find (MMF)..MMF je u danas objavljenom izveštaju ocenio da će težak početak američke privrede ove godine negativno...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.