Komisija ispituje preuzimanje šećerane u Senti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2016, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija ispituje preuzimanje šećerane u Senti

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je da je po službenoj dužnosti nastavila postupak ispitivanja koncentracije, pokrenut na osnovu prijave kompanije Sunoko koja je kupila kompaniju Star šećer u Senti.

Navodi se da bi ovom transakcijom Sunoko, koja posluje u okviru MK grupe Miodraga Kostića, istovremeno stekao i kontrolu nad njegovim zavisnim društvom, šećeranom Te-To iz Sente.

Komisija je utvrdila da bi sprovođenjem prijavljene koncentracije, kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sunoko dodatno učvrstila svoj položaj na tržištima otkupa šećerne repe, proizvodnje šećera preradom šećerne repe i prodaje šećera.

"Budući da su Sunoko i šećerana Te-To iz Sente direktni konkurenti na ovim definisanim relevantnim tržištima i da je Sunoko najjači učesnik na njima, Komisija će u ispitnom postupku dodatno ispitati i oceniti sve zakonom propisane kriterijume na osnovu kojih se utvrđuje dozvoljenost koncentracije, a koji su propisani članom 19. Zakona o zaštiti konkurencije", objavila je ta agencija.

Kompanija Sunoko kupila je šećeranu u Senti koja je do sada bila i vlasništvu italijanske firme Star, a za tu kupovinu potrebno je i odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije.

Sunoko ima tri fabrike u Srbiji - u Vrbasu, Pećincima i Kovačici, i najveći je domaći proizvođač i izvoznik šećera.

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić izjavio je za Blic da je Komisija za zaštitu konkurencije zatražila dodatnu dokumentaciju zbog istražnog postupka u vezi s kupovinom šećerane u Senti i dodao da veruje da će dobiti saglasnost za kupovinu te šećerane.

On je rekao i da sada proizvode 350.000 tona šećera u Srbiji godišnje, što je 150.000 tona više nego što bi trebalo Srbiji.

"Kupovinom šećerane u Senti, proizvodićemo još više, ali ćemo biti spremniji i za ulazak u EU", rekao je Kostić i dodao da je šećerana u Senti trenutno "u ogromnoj blokadi i da bi mogla da ode u stečaj".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komisija ispituje preuzimanje šećerane u Senti od kompanije Sunoko

Izvor: Beta, 26.Maj.2016

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je da je po službenoj dužnosti nastavila postupak ispitivanja koncentracije, pokrenut na osnovu prijave kompanije Sunoko koja je kupila kompaniju Star šećer u Senti.Navodi se da bi ovom transakcijom Sunoko, koja posluje u okviru MK grupe Miodraga...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.