Ipak štrajk taksista 23. februara

Izvor: B92, Tanjug, 10.Feb.2010, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ipak štrajk taksista 23. februara

Beograd -- Taksisti i autoprevoznici su najavili da će ipak stupiti 23. februara u generalni štrajk u svim većim gradovima i pored odluke o odlaganju fiskalizacije.

Štrajk će biti održan, iako je Ministarstvo trgovine i usluga uputilo Vladi predlog da se uvođenje fiskalnih kasa za advokate, taksiste i zaposlene u prosveti, odloži za najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šest meseci.

"Taksisti i autoprevoznici će stupiti u štrajk jer nijedan od šest zahteva čije je ispunjenje garantovala Vlada i na osnovu kojih je potpisan sporazum sa njenim predstavnicima, u decembru prošle godine, nije ispunjen", rekao je predsednik granskog sindikata taksi vozača i autoprevoznika "Nezavisnost" Svetislav Beljinac.

Beljinac je ocenio kao neprihvatljiv predlog ministra trgovine i usluga Slobodana Milosavljevića o odlaganju uvođenja fiskalnih kasa na šest meseci, i podsetio da su taksisti zahtevali da se fiskalizacija odloži do 2013. godine, od čega , kako je istakao, oni neće odstupiti. On je podsetio da oni od Vlade Srbije zahtevaju primenu postignutog dogovora sa predstavnicima Vlade, kao i donošenje uredbe o ukidanju ili odlaganju obaveze uvođenja fiskalnih kasa.

Beljinac je kazao da sa njihove strane postoji dobra volja da problemi budu rešeni tako da nijedna strana ne bude na gubitku i izrazio nadu da će zajedno sa nadležnima pronaći rešenje da zadovolji potrebe taksista.

„Lepo je sto je ministar najavio da će odložiti fiskalne kase, ali to nije bio jedini predmet razgovora kada je potpisivan sporazum. To je samo jedna kap u moru i mi to ne možemo prihvatiti", kaže Milivoje Armuš, predsednik izvršnog odbora Beotaksija i dodaje da „odlaganje na šest meseci ne stoji. Mi smo tražili da se utvrdi da li će uvođenje kasa doneti neke pozitivne rezultate taksistima osim troška i koristi za nekoga ko prodaje fiskalne kase".

On kaže da je važno reći i da „nijedno taksi udruženje niti preduzeće nije bilo zadovoljno odgovorom ministarstva i lokalne samouoprave o postavljenim zahtevima" i dodaje da „nije dobro doneta odluka o uklanjanaju divljih taksista, minimalnoj ceni, taksi na luksuz niti po ostalim pitanjima".

Sindikat je unapred uputio izvinjenje građanima, naglasivši da nemaju drugi način da izraze neslaganje i protest zbog neispunjenja zahteva. Taksisti i autoprevoznici u Srbiji održali su generalni štrajk 17. decembra prošle godine, kada je postignut dogovor i u ime Vlade potpisan sporazum sa ministarima infrastrukture i trgovine i usluga Milutinom Mrkonjićem i Slobodanom Milosavljevićem.

Taksisti su tada, pored odlaganja fiskalizacije do januara 2013. godine, tražili i utvrdjivanje minimalne cene usluge taksi prevoza, kao i ukidanje takse na luksuz i plin prilikom registracije vozila.

Izmene pravilnika o vođenju putnih naloga, kao i pojeftinjenje svih vrsta ekoloških goriva za taksi vozače i autoprevoznike, uklanjanje "divljih" taksista i uvodjenje članova sindikata "Nezavisnost" u radnu grupu za izradu pravilnika vezanih za Zakon o bezbednosti saobraćaja, takođe su bili zahtevi zbog kojih su taksisti i autoprevoznici štrajkovali.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štrajk zbog obećanja

Izvor: Večernje novosti, 09.Feb.2010, 22:50

Taksisti najavili da će od 23. februara protestovati sve dok im svi zahtevi ne budu ispunjeni: odlaganje upotrebe fiskalnih kasa, uklanjanje "divljih" taksista i utvrđivanje minimalne cene rada

Nastavak na Večernje novosti...

Taksisti traže ispunjenje zahteva

Izvor: S media, 10.Feb.2010

U Vladi Srbije je u toku sastanak sindikata taksi vozila i autoprevoznika „Nezavisnost“ sa predstavnicima Ministarstva infrastrukture u vezi najavljenog generalnog štrajka za 23. februar u svim gradovima Srbije - saznaje Radio S. ..Iako je Ministarstvo trgovine i usluga uputilo Vladi predlog da...

Nastavak na S media...

Pregovori traju, štrajk zakazan za 23. februar

Izvor: Danas, 11.Feb.2010, 00:18

Taksisti i autoprevoznici najavili su da će ipak stupiti 23. februara u generalni štrajk u svim većim gradovima i pored odluke o odlaganju fiskalizacije.

Nastavak na Danas...

Vlada danas o odlaganju fiskalizacije za taksiste i advokate

Izvor: EMportal, 11.Feb.2010

Vlada Srbije danas treba da razmatra odluku o odlaganju uvođenja fiskalnih kasa za taksiste, advokate i prosvetu za najmanje šest meseci.

Nastavak na EMportal...

Taksisti: Odlaganje fiskalizacije samo kap u moru u ispunjenju zahteva; štrajk 23. februara

Izvor: AutoBrief.com, 11.Feb.2010

"Taksisti i autoprevoznici će stupiti u štrajk jer nijedan od šest zahteva čije je ispunjenje garantovala Vlada i na osnovu kojih je potpisan sporazum sa njenim predstavnicima, u decembru prošle godine, nije ispunjen", rekao je ..

Nastavak na AutoBrief.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.