Izvor: Politika, 11.Feb.2010, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taksisti će ipak blokirati prestonicu

Sindikat taksi vozača i autoprevoznika „Nezavisnost” tvrdi da nije ispunjen nijedan njihov zahtev. – U gradu šokirani najavom nove blokade ulica

Beograd i nekoliko gradova u Srbiji ipak će biti blokirani 23. februara,iako je Ministarstvo trgovine i usluga predložilo vladi da za najmanje šest meseci odloži uvođenje fiskalnih kasa taksistima, advokatima i zaposlenima u prosveti. Taksisti i autoprevoznici tvrde da nije ispunjen nijedan od osam zahteva, čije je ostvarenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << garantovala republička vlada 17. decembra prošle godine.

Svetislav Beljinac, predsednik granskog sindikata taksi vozača i autoprevoznika „Nezavisnost”, tvrdi da su u dogovoru i sa beogradskim taksistima odlučili da 23. februara protestuju ispred Vlade Srbije. On napominje da je tako odlučeno još 8. februara i da tu neće ništa promeniti ni najava Slobodana Milosavljevića, ministra trgovine i usluga, da će uvođenje fiskalnih kasa u taksi vozila biti odložena za najmanje pola godine.

– Odlučili smo da štrajkujemo jer nijedan od naših zahteva nije ispunjen. Protest je legalno sredstvo sindikalne borbe i unapred smo se izvinili Beograđanima zbog neprijatnosti koje će imati tog dana. Republička vlada je bila pasivna, sve dok nismo najavili protest. Ovih dana imaćemo sastanke sa predstavnicima nekoliko ministarstava i ukoliko se dogovorimo, neće biti protesta – rekao je Beljinac.

On podseća da su krajem prošle godine na razgovorima u vladi bili prihvaćeni svi njihovi zahtevi koji se tiču suzbijanja „divljih” taksista, ukidanja takse za ekološko gorivo i ukidanja putnog naloga vozačima teških kamiona. Usvojeno je i da članovi sindikata budu u komisiji zaduženoj za izradu pravilnika o bezbednosti saobraćaja.

– Sa republičkom vladom pregovaramo od 9. juna 2002. i svake godine dobijamo samo obećanja. U međuvremenu je broj nelegalnih taksista u Beogradu porastao sa 300 na 3.000, a uslovi za normalnu egzistenciju vozača su se pogoršali – napominje Beljinac.

Dejan Mali, član Gradskog veća zadužen za saobraćaj, šokiran je najavom taksista da će blokirati Beograd, uprkos tome što je rečeno da će biti ispunjeni svi zahtevi vozača.

– Sada su u „igri” novi zahtevi i verovatno je nešto drugo u pitanju. Grad je učinio sve da izađe u susret zahtevima taksista i čekamo odgovor Komisije za zaštitu konkurencije o mogućnosti uvođenja maksimalne cene rada. Podsećamo na upozorenje gradonačelnika da, ukoliko taksisti blokiraju saobraćajnice, grad im više neće biti sagovornik – navodi Mali.

Na pitanje šta grad može da uradi da bi sprečio blokadu i najavljeno maltretiranje Beograđana, Dejan Mali kaže da grad nema velike nadležnosti, napominjući da bi svako trebalo da radi svoj posao.

D. Spalović

[objavljeno: 11/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.