Capital.ba

Ipak štrajk taksista 23. februara

10.02.2010. / 14:24

BEOGRAD, Taksisti i autoprevoznici su najavili da će ipak stupiti 23. februara u generalni štrajk u svim većim gradovima i pored odluke o odlaganju fiskalizacije.Štrajk će biti održan, iako je Ministarstvo trgovine i usluga uputilo Vladi prijedlog da se uvođenje fiskalnih kasa za advokate, taksiste i zaposlene u prosveti, odloži za najmanje šest mjeseci.

“Taksisti i autoprevoznici će stupiti u štrajk jer nijedan od šest zahteva čije je ispunjenje garantovala Vlada i na osnovu kojih je potpisan sporazum sa njenim predstavnicima, u decembru prošle godine, nije ispunjen”, rekao je predsjednik granskog sindikata taksi vozača i autoprevoznika “Nezavisnost” Svetislav Beljinac.

Beljinac je ocijenio kao neprihvatljiv prijedlog ministra trgovine i usluga Slobodana Milosavljevića o odlaganju uvođenja fiskalnih kasa na šest mjeseci, i podsjetio da su taksisti zahtjevali da se fiskalizacija odloži do 2013. godine, od čega , kako je istakao, oni neće odstupiti.

On je podsjetio da oni od Vlade Srbije zahtjevaju primjenu postignutog dogovora sa predstavnicima Vlade, kao i donošenje uredbe o ukidanju ili odlaganju obaveze uvođenja fiskalnih kasa.

Beljinac je kazao da sa njihove strane postoji dobra volja da problemi budu riješeni tako da nijedna strana ne bude na gubitku i izrazio nadu da će zajedno sa nadležnima pronaći rješenje da zadovolji potrebe taksista.

Sindikat je unapred uputio izvinjenje građanima, naglasivši da nemaju drugi način da izraze neslaganje i protest zbog neispunjenja zahtjeva. Taksisti i autoprevoznici u Srbiji održali su generalni štrajk 17. decembra prošle godine, kada je postignut dogovor i u ime Vlade potpisan sporazum sa ministarima infrastrukture i trgovine i usluga Milutinom Mrkonjićem i Slobodanom Milosavljevićem.

Taksisti su tada, pored odlaganja fiskalizacije do januara 2013. godine, tražili i utvrdjivanje minimalne cijene usluge taksi prevoza, kao i ukidanje takse na luksuz i plin prilikom registracije vozila.

Izmene pravilnika o vođenju putnih naloga, kao i pojeftinjenje svih vrsta ekoloških goriva za taksi vozače i autoprevoznike, uklanjanje “divljih” taksista i uvođenje članova sindikata “Nezavisnost” u radnu grupu za izradu pravilnika vezanih za Zakon o bezbjednosti saobraćaja, takođe su bili zahtjevi zbog kojih su taksisti i autoprevoznici štrajkovali. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!