Hrvatsku očekuje investicioni bum

Izvor: B92, 28.Avg.2013, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvatsku očekuje investicioni bum"

Zagreb -- Hrvatsku narednih godina očekuje investicioni bum zahvaljujći prilivu novca iz fondova Evropske unije, rekao je Branko Grčić.

Grčić koji je potpredsednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije izjavio je to na predstavljanju dokumenta "Nacionalni strateški referentni okvir 2013" koji je Evropska komisija odobrila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ponedeljak, u kome su naznačeni prioriteti korišćenja 449,4 miliona evra sredstava Evropskog fonda za regionalni razvoj, Evropskog socijalnog fonda i Kohezijskog fonda.

Kako je preneo regionalni portal SEEbiz.eu, od tih sredstava 120 miliona predviđeno za razvoj saobraćaja, 149,8 miliona evra za projekte zaštite okoline, 108,4 miliona za regionalnu konkurentnost i 60 miliona za razvoj ljudskih potencijala. Krajnji rok za korišćenje sredstava je kraj 2016. godine.

Odgovarajući na kritike opozicije prema kojima Vlada nije dovoljno učinila na pripremi projekata koji će se finansirati sredstvima EU, Grčić je rekao da trenutni stepen spremnosti Hrvatske garantuje da će ona biti jedna od uspešnijih zemalja pristupnica na početku razdoblja korišćenja fondova EU.

Grčić je potvrdio da je država pripremila velike projekte ukupne vrednosti 600 miliona evra, kao i da finansira izradu dokumentacije za 500 manjih lokalnih projekata.

On je dodao da do 2016. najveća ulaganja očekuje u vodosnabdevanju i u odvodnim sistemima, jer su, kako je rekao, ti projekti najbolje pripremljeni. Potom će, po njegovim rečima, uslediti značajna ulaganja u železničku infrastrukturu, i to prvenstveno na evropskim koridorima koji prolaze kroz Hrvatsku.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Hrvatsku očekuje investicioni bum"

Izvor: B92, 28.Avg.2013

Zagreb -- Hrvatsku narednih godina očekuje investicioni bum zahvaljujći prilivu novca iz fondova Evropske unije, rekao je Branko Grčić...Grčić koji je potpredsednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije izjavio je to na predstavljanju dokumenta "Nacionalni strateški referentni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.