Eksplodirao profit kompanija zbog pada valute

Izvor: B92, 08.Apr.2017, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplodirao profit kompanija zbog pada valute

Tokio -- Poverenje među velikim proizvođačima u Japanu poboljšalo se u prva tri meseca ove godine drugi kvartal uzastopno.

Slabiji jen je pomogao da profiti kompanija porastu do rekordnih nivoa.

Raspoloženje među velikim proizvođačima je sa 10 poena iz prethodna tri meseca poraslo na 12 bodova, prema danas objavljenom Tankan istraživanju Banke Japana, prenosi agencija "Blumberg".

Ekonomisti su prognozirali rast raspoloženja na 14 bodova. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Procene budućih izgledi među proizvođačima takođe beleže rast sa decembarskih osam na 11 poena, dok su očekivanja bila da će se povećati na 13.

Velike kompanije u svim industrijama planiraju povećanje investicija u stalna sredstva za 0,6 odsto u fiskalnoj godini koja počinje ovog meseca, pokazuje izveštaj centralne banke Japana.

Rast profita i poboljšanje raspoloženja ne rezultira uvek kapitalnom potrošnjom u Japanu, a zabeleženo gomilanje gotovinskih sredstava preduzeća zbunjuje ekonomiste i kreatore politike, navodi njujorška agencija.

Održivi oporavak zavisi od toga da kompanije ostvarene profite stave u funkciju novih ulaganja i povećanja plata, što su one nerado činile u poslednjih nekoliko godina.

Prvi rezultati ovogodišnjih pregovora o podizanju plata između najvećih japanskih poslodavaca i sindikata nagoveštavaju da će povećanje zarada ove godine biti malo.

Veliki proizvođači prognoziraju da će se jen trgovati na nivou od 108,43 jena za dolar u godini koja završava u martu 2018. U prethodnom kvartalu, kurs jena je procenjen na 104,90 za dolar u predstojećoj fiskalnoj godini.

Jen se danas pre podne u 9:44 časova trgovao 111,25 jena za dolar na berzi u Tokiju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Eksplodirao profit kompanija zbog pada valute

Izvor: Capital.ba, 08.Apr.2017

TOKIO, Povjerenje među velikim proizvođačima u Japanu poboljšalo se u prva tri mjeseca ove godine drugi kvartal uzastopno.  Slabiji jen je pomogao da profiti kompanija porastu do rekordnih nivoa. Raspoloženje među velikim proizvođačima je sa 10 poena iz prethodna tri mjeseca poraslo na 12...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.