Izvor: Blic, 27.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država Srbija ne treba ništa da plati „Alpini”

Razgovori o sporazumnom raskidu koncesije sa „Alpina-Porom” nastavljaju se ove nedelje u Vladi Srbije, a predstavnici austrijske kompanije trebalo bi sutra da dođu u Beograd.

Koncesionar traži da mu se vrate garancija od 10 miliona evra i novac za dodatne troškove, a kako prenosi B92, u Vladi to ne žele da komentarišu. Ni predstavnici koncesionara o detaljima raskida ugovora ne žele da govore u medijima.

Radna grupa koju predvodi premijer Mirko Cvetković >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << raspravljaće o koncesiji danas. Premijer je ovlastio ministra Olivera Dulića da već sledećeg dana razgovara sa koncesionarima i da nađu kompromisno rešenje. Ono bi omogućilo da Srbija sama, iz budžeta, počne izgradnju dela autoputa od Novog Sada do Horgoša.

Predstavnici vlasti naglašavaju da bi vraćanje garancije mnogo manje koštalo Srbiju od pokretanja sudskih postupaka i arbitraža pred međunarodnim sudovima, kao i čekanje da se taj spor okonča.

Stručna javnost, međutim, izričita je u stavu da država Srbija „Alpini” ne treba ništa da plati. Ekonomista Milan Kovačević ranije je izjavljivao za „Blic”, a juče je ponovio za B92 da s obzirom na to da je „Alpina-Por” prekršila ugovor o izgradnji sobraćajnice, Srbija nije dužna da isplati novac od garancije, kao ni da pokriva njene troškove. Kovačević je podsetio da javnost nikada nije dobila sve informacije o ugovoru koji je bivša Vlada sklopila sa austrijskim konzorcijumom i naveo da Srbija ne bi trebalo da strahuje od eventualne arbitraže.

- Sve mi se čini da ne radimo na najbolji način da očuvamo svoj interes, nego da na neki način pomažemo 'Alpini-Por’ da ponešto dobije - ocenio je Kovačević.

Podsetimo, u Vladu je stiglo pismo „Alpine-Por” u kojem se navodi da ta firma odustaje od koncesionog ugovora, što je potvrdio Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Konzorcijum traži da im se vrati bankarska garancija od 10 miliona evra i nadoknade troškovi u pripremama za realizaciju koncesije.

Zahtevi „Alpine” i stavovi Vlade Srbije

- „Alpina” zatražila da se ugovor sporazumno raskine, a da oni bez tendera grade autoput Novi Sad - Horgoš

- Vlada nije prihvatila zahtev, pa je koncesionar zatražio sporazumni raskid ugovora

- Stručni tim Vlade procenio da je neprihvatljiv zahtev koncesionara da se ugovor sporazumno raskine

- Savet za infrastrukturu odlučuje da se deonica autoputa Horgoš - Novi Sad gradi putem tendera

- „Alpina” zatražila da gradi deonicu od Ostružnice do Lajkovca

- Alpina dostavlja Vladi pismo u kome se navodi da konzorcijum odustaje od ugovora i traži da im se vrati bankarska garancija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Alpina" ne odustaje od tendera

Izvor: Mondo, 26.Okt.2008, 13:37

Razgovori o sporazumnom raskidu koncesije sa austrijsko-španskom kompanijom "Alpina Por" nastavljaju se sledeće sedmice u Vladi Srbije. Kako RTS saznaje, koncesionar traži da mu se vrati garancija od 10 milona evra, a zbog dela urađene projektne dokumentacije nadoknadi milion i 800 evra, kao i dodatni...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.