Domaća valuta jača

Izvor: Blic, 30.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaća valuta jača

Dinar i dalje jača. U odnosu na prošli petak, kada je srednji kurs iznosio je 79,2416 dinara, dinar je juče ojačao za oko 90 para ili oko 1,2 odsto. Za danas se očekuje da domaća valuta dodatno ojača i da srednji kurs bude oko 78,6680 dinara.

Na jučerašnjem međubankarskom tržištu do 13 časova obavljena je trgovina od 94,6 miliona evra, po prosečnom ponderisanom kursu 78,6680 za evro. Prema zvaničnoj listi Narodne banke Srbije, srednji kurs juče je iznosio iznosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 78,9784 dinara za evro. Najviša vrednost srednjeg kursa dinara prema evru, pre današnjeg, poslednji put je bila 25. decembra 2007. godine kada je iznosila 78,3481 dinar.

Više je razloga koji su uticali na smanjenje vrednosti evra. Prvo, to su mere Narodne banke Srbije koje se odnose na izmenu propisa, a tiču se bankarskih rezervisanja, deviznog rizika, adekvatnost kapitala, a koje su pojačale tražnju za dinarima.

- Uticaj ima i sezonski dolazak na odmor naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu. Treći razlog je pad političkog rizika. Sve to uticalo je na na jačanje domaće valute - kaže mr Goran Nikolić, saradnik Privredne komore Srbije.

U drugoj polovini godine realno je očekivati i rast kreditnog rejtinga zemlje i porast priliva inokapitala koji će vršiti pritisak na jačanje dinara. Očekivano je da NBS i pored visoke inflacije od 12,1 odsto na međugodišnjem nivou, narednih meseci, kako kaže naš sagovornik, ublaži restriktivnost monetarne politike, a pre svega na smanjenje referentne kamatne stope.

Kurs evra bio je od 12. do 18. juna ispod 80 dinara i posle kratke pauze i slabljenja prema evropskoj valuti, 23. juna ponovo je prešao 80 dinara. U 2008. kurs evra padao je ispod te granice početkom januara i krajem aprila. Od početka godine evro je najvišu vrednost zabeležio 12. maja, kada je vredeo 83,8674 dinara, a najnižu 17. juna, kada je bio 79,0210 dinara.

Kurs preko veb-sajta NBS

Narodna banka Srbije će od danas, svakog radnog dana do 18 časova, preko svog veb-sajta, objavljivati podatak o zvaničnom srednjem kursu dinara prema evru, koji će se primenjivati od osam časova idućeg radnog dana. Tada će se, kao i do sada, formirati i objavljivati kursne liste za zvanični srednji kurs dinara i prema drugim valutama.

Takođe, NBS će svakog radnog dana do 14 časova, preko svog veb-sajta, objavljivati i podatak o kretanju kursa dinara u toku radnog dana, odnosno indikativni kurs na bazi podataka o obavljenoj trgovini na međubankarskom deviznom tržištu do 12.30 časova.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar najjači od početka godine

Izvor: B92, 30.Jun.2008

Beograd -- Dinar je danas dostigao najveću vrednost prema evru u 2008. godini i "preskočio" psihološku granicu od 79 dinara za jedan evro...Dinar najjači prema evru od 25. decembra prošle godine..Prema zvaničnoj listi Narodne banke Srbije srednji kurs danas iznosi 78,9784 dinara za evro. Najviša...

Nastavak na B92...

Dinar danas najjači prema evru u ovoj godini

Izvor: Poslovni magazin, 30.Jun.2008

Dinar je danas ojačao za 0,3 odsto prema evru, tako da je zvanični srednji kurs prvi put u ovoj godini ispod 79 dinara za jedan evro.Prema kursu Narodne banke Srbije, za jedan evro danas je potrebno izdvojiti 78,98, odnosno 26 para manje nego u petak, 27. juna.Kurs se tokom prošle sedmice kretao ...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.