Dinar oborio ovogodišnji rekord

Izvor: Politika, 30.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar oborio ovogodišnji rekord

Srpska valuta danas će zabeležiti najveću vrednost – 78,7 dinara za evro i jača je za oko 30 para u odnosu na dan ranije

Dinar će danas imati najveću vrednost u ovoj godini. Na osnovu trgovine na međubankarskom deviznom tržištu do 13 časova evro će vredeti oko 78,7 dinara. Nacionalna valuta će tako ojačati za još oko 30 para u odnosu na juče kada je preskočilapsihološku granicu od 79 dinara za evro – prema zvaničnom srednjem kursu NBSevro je vredeo 78,97 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dinara.

Najviša vrednost srednjeg kursa dinara prema evru, pre jučerašnjeg, poslednji put je bila 25. decembra prošle godine kada je iznosila 78,34 dinara.U odnosu na prošli petak, kada je srednji kurs iznosio 79,24 dinara, dinar je ojačao za oko 90 para ili oko 1,2 odsto.

Kako objašnjava Goran Nikolić, stručni saradnik Privredne komore Srbije, jačanju dinara pre svega je „kumovao” veći priliv kapitala, uključujući i grinfild investicije, što se moglo, kako dodaje, i očekivati posle političke stabilizacije. Uz to, u sezoni godišnjih odmora sve više evra stiže u zemljui sa našim radnicima iz inostranstva, a domaća preduzeća se još više zadužuju kod stranih banaka koje im sada radije odobravaju kredite.

Na pozitivno kretanje kursa poslednjih dana, odnosno jačanje dinara, kako je ocenio guverner NBS Radovan Jelašić , uticalaje restriktivna monetarna politika, ali isto tako i pozitivni politički događaj u poslednjih nekoliko dana.

Kurs formiran na deviznom tržištu rezultat jeponude i tražnje deviza, na kojem NBS, kako je rekao Jelašić, nije intervenisala od 11. maja ove godine. On je istakao i daniko ne zna u kom pravcu će se kurs u narednom periodu kretati.

Kurs evra bio je od 12. do 18. juna ispod 80 dinara i posle kratke pauze i slabljenja, 23. juna je ponovo prešao magičnu granicu od 80 dinara.U ovoj godini evro je padao ispod te granice početkom januara i krajem aprila. Od početka godine evro je najvišu vrednost zabeležio 12. maja, kada je vredeo 83,86 dinara, a najnižu 17. juna, kada je iznosio 79,02 dinara.

B. D.

[objavljeno: 01/07/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.