Dinar će ostati stabilan

Izvor: Blic, Beta, 07.Dec.2009, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar će ostati stabilan

Umerene dnevne oscilacije kursa, bez obzira na to da li govorimo o apresijaciji ili depresijaciji, poželjne su jer povećavaju fleksibilnost nacionalne ekonomije, olakšavaju prilagođavanje eksternim šokovima, i omogućuju ostvarenje inflacionog cilja Narodne banke Srbije. Međutim, ukoliko dođe do preteranih dnevnih oscilacija, pogotovo uzrokovanih izvesnom nervozom na tržištu, NBS će intervenisati kako bi omogućila nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta, kaže za „Blic" Bojan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Marković, viceguverner NBS.

Rekordno visok nivo deviznih rezervi od preko 10 milijardi evra olakšaće uspešnu stabilizaciju. Važno je, ističe Marković, još jednom ponoviti da će Narodna banka intervenisati na deviznom tržištu samo da bi sprečila preterane dnevne oscilacije, ali nikada da bi uticala na nivo ili trend deviznog kursa.

Kažete da kurs određuju ponuda i tražnja. Zašto je došlo do tako naglog i značajnog raskoraka i povećanja tražnje?

- Pomeranje kursa poslednjih nekoliko dana najpre je rezultat kumulativnog efekta smanjenja referentne kamatne stope NBS i time dokaz da monetarna politika funkcioniše i u Srbiji. Da podsetim, kamatna stopa NBS je u poslednja dva meseca smanjena za dva procentna poena i bilo je očekivano da se to pre ili kasnije odrazi u sličnom iznosu na nominalni devizni kurs. Ovo je normalni i uobičajeni uticaj monetarne politike svuda u svetu, tačnije u svim zemljama sa fleksibilnim deviznim kursom.

Da li banke, zapravo, premeštaju likvidnost iz hartija od vrednosti u kupovinu deviza?

- Ovaj uticaj zaista podrazumeva da banke jedan deo likvidnosti koje bi inače stavile u hartije NBS ili države prebace u kupovinu deviza. Drugo, na devizni kurs je uticalo sezonsko povećanje tražnje za devizama koje je uobičajeno za kraj godine. Da podsetim, krajem godine dospeva većina deviznih plaćanja privrede. Treće, naše devizno tržište je prilično plitko, pa kada je došlo do očekivane reakcije kursa, kreiran je i određeni stepen nervoze koji je doveo do preteranih dnevnih oscilacija. Upravo je ovo povod za intervenciju NBS. Narodna banka interveniše na deviznom tržištu samo da bi sprečila preterane dnevne oscilacije, ali nikada da bi uticala na nivo ili trend kursa dinara. Određivanje srednjoročnog nivoa i trenda kursa dinara isključivo je zadatak tržišta.

Postoji li opasnost da skok kursa ugrozi projekciju inflacije i prenese se na cene?

- Kao što sam pomenuo, skok kursa poslednjih nekoliko dana najpre je rezultat nedavne relaksacije monetarne politike. Dosadašnje prilagođavanje ne samo da ne ugrožava projekciju inflacije već i doprinosi njenom ostvarenju. Da podsetim, cilj NBS je vrlo jasan - inflacija od šest plus minus dva odsto u 2010. godini. Kada god odlučuje o visini referentne kamatne stope, NBS se rukovodi ostvarivanjem ovog cilja. Veće i dugotrajnije prilagođavanje kursa od dosadašnjeg delovaće u pravcu manje potrebe za budućim sniženjem kamatne stope.

Evro danas pao

Evro je danas blago pao na 96,3499 dinara, što je za 0,2158 para manje nego juče. Centralna banka nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dinar će ostati stabilan

Izvor: Krediti.rs, 08.Dec.2009, 11:00

Umerene dnevne oscilacije kursa, bez obzira na to da li govorimo o apresijaciji ili depresijaciji, poželjne su jer povećavaju fleksibilnost nacionalne ekonomije, olakšavaju prilagođavanje eksternim šokovima, i omogućuju ostvarenje inflacionog cilja Narodne banke Srbije.

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.