Britanci napuštaju velike banke

Izvor: B92, 18.Okt.2012, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci napuštaju velike banke

London -- Rekordan broj klijenata napušta bankarske gigante u Velikoj Britanske i prelazi kod njihovih manjih rivala.

Ovaj prelazak se desio posle "sramotnog leta" za "velikih pet" banaka, piše britanski dnevnik "Dejli mejl".

Kooperativna banka je saopštila da je kod nje tokom leta 100.000 novih klijenata otvorilo račun, tekući ili štedni, naveo je list, što je najveći broj "prelazaka" klijenata ikada zabeležen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u toj etičkoj banci.

Etičke banke nikle su u sklopu nevladinih organizacija i sindikalnih pokreta koji propovedaju drugačiji pristup ekonomiji i bankarstvu u kome maksimalizacija profita nije jedini cilj, u kom banka služi unapređenju privrede, a ne stvaranju fiktivnog novca.

Najveće građevinsko društvo, koje finansira stambenu gradnju, "Nortern rok", zabeležilo je rast novih klijenata od 67 odsto nedeljno u odnosu na 2011.

Takav razvoj događaja dolazi pet godina posle septembra 2007, kada su štediše te bankarske grupacije povukle milijardu funti za samo jedan dan.

Do toga je došlo pošto je medijska kuća Bi-Bi-Si (BBC) objavila da je Banka Engleske dala hitnu podršku neimenovanoj banci, za koju se potom ispostavilo da je "Nortern rok".

Nekoliko dana kasnije centralna banka ubrizgala je deset milijardi funti u likvidnost na tržištima.

Za mnoge ljude, prepoznatljiv prizor bankarskog sloma bili su upravo redovi uspaničenih klijenata ispred "Nortern roka", željnih da povuku svoj novac iz banke.

Stručnjaci navode da su prelazi iz većih u manje banke podstaknuti krizom sa kraja juna ove godine, kada su banke na ostrvlju zabeležile najgoru nedelju od bankarske krize iz 2008.

U roku od samo pet dana, klijenti banke "Rojal benk of Skotland" bili su suočeni sa tehničkim problemima, druge banke, uključujući "Barkliz", optužene su za nameštanje ključnih kamatnih stopa, a četiri velike banke proglašene su krivim za sistematsko iskorišćavanje 28.000 malih preduzeća.

Rezultati ankete kompanije "JuGov", u kojoj je učestvovalo 1.800 ljudi, pokazali su da 60 odsto ispitanika ne veruje velikim bankama, 49 odsto njih misli da su pomenute banke nepoštene, a 45 odsto smatra da su nesposobne.

Stručnjaci navode da ljudi menjaju banke u potrazi za onom kojoj mogu da veruju, koja odgovorno posluje i poštuje etičke principe.

Danijel Pafard iz grupacije "Premestite svoj novac" je kazao da su "za mnoge klijente velikih banaka, poslednji meseci skandali bili kap koja je prelila čašu.Od tehničkih slomova, preko skandala sa Liborom i pranja novca, videli smo da veliki broj klijenata napušta svoje banke u potrazi za boljima. To treba da bude ozbiljno upozorenje bankama: javnost neće trpeti vašu korupciju", kazao je Pagard.

Za razliku od banaka, građevinska društva nemaju akcionare, što znači da poslovanje ne planiraju na kratkoročnoj osnovi da bi zadovoljilo investitore.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Velika Britanija: Masovno napuštanje velikih banaka

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Okt.2012

Rekordan broj klijenata napušta bankarske gigante u Velikoj Britanske i prelazi kod njihovih manjih rivala, piše britanski dnevnik "Dejli mejl". Kooperativna banka je saopštila da je kod nje tokom leta 100.000 novih klijenata otvorilo račun, tekući ili štedni, naveo je list, što je najveći...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Britanci napuštaju velike banke

Izvor: Kamatica.com, 18.Okt.2012

Rekordan broj klijenata napušta bankarske gigante u Velikoj Britanske i prelazi kod njihovih manjih rivala. Ovaj prelazak se desio posle "sramotnog leta" za "velikih pet" banaka, piše britanski dnevnik "Dejli mejl"..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.