Bolji od Srbije, a Tigar najbolji među njima

Izvor: B92, 05.Jan.2016, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolji od Srbije, a Tigar najbolji među njima

Niš -- Preduzeća sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga ostvarila su od januara do novembra 2015. spoljnotrgovinsku razmenu od 1,7 milijardi dolara.

U odnosu na isti period 2014. godine razmena se povećala za 138 miliona dolara ili devet odsto, pokazuju podaci Regionalne privredne komore Niš.

"Izvoz sa područja pomenuta tri okruga iznosio je 916 miliona dolara, i u odnosu na pretprošlu godinu povećan je za osam odsto, dok je uvoz iznosio 758 miliona, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što predstavlja povećanje u odnosu na prethodni rezultat za 11 odsto", rekao je rukovodilac Ekonomskog sektora RPK Niš Vladan Stanojević.

Prema njegovim rečima pokrivenost uvoza izvozom na području Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga u prvih 11 meseci prošle godine bila je 121 odsto, a u istom periodu na području čitave zemlje pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 72 odsto.

"Najveći izvoznik sa područja koje obuhvata RPK Niš je kompanija Tigar iz Pirota sa učešćem u ukupnom izvozu regiona od 32 odsto, a za njim slede niški Filip Moris, prokupački Leoni i Gramer iz Aleksinca.

Na listi najvećih uvoznika takođe prednjače Tigar iz Pirota, Filip Moris, Leoni i Gramer, naveo je Stanojević.

On navodi da vrednost izvoza prvih deset firmi izvoznika sa ovog područja, čini 82 odsto ukupnog izvoza na regionu, a vrednost uvoza prvih 10 firmi, čini 74 odsto ukupno ostvarenog uvoza.

"Ostvareni spoljnotrgovinski promet preduzeća sa ovog područja učestvuje sa 5,6 odsto u ukupnom spoljnotrgovinskom prometu Srbije i to 7,2 odsto u izvozu i 4,4 odsto u uvozu", kazao je Stanojević.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rast spoljnotrgovinske razmene

Izvor: juGmedia, 05.Jan.2016

NIŠ/PIROT/PROKUPLJE – U periodu od januara do novembra prošle godina preduzeća sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga ostvarila su spoljnotrgovinsku razmenu  od 1,7 milijardi dolara, što je u odnosu na isti period 2014. godine rast za 138 miliona dolara ili devet odsto, pokazuju...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.