Banke od 5. decembra moraju transparentno da prikazuju kamate

Izvor: Blic, 27.Nov.2011, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke od 5. decembra moraju transparentno da prikazuju kamate

Poslovne banke u Srbiji moraće od 5. decembra da transparentno prikazuju kamate, a potraživanja od klijenata moći će da ustupe samo drugim bankama.

Kako kažu u Narodnoj banci Srbije (NBS), Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga unosi niz novih rešenja, medju kojima su i to da je banka dužna da svoje usluge ponudi prvenstveno u dinarima.

Tek na zahtev klijenta i uz ukazivanje na rizike kojima se izlaže, banka će omogućiti ugovaranje te usluge vezane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za stranu valutu.

Banka je, kako se ističe, u obavezi da pri odobravanju i pri otplati kredita indeksiranog u stranoj valuti primenjuje zvanični srednji kurs.

Građani će prema novom zakonu imati pravo i da odustanu od zaključenog ugovora o kreditu, prekoračenju računa ili kreditnoj kartici 14 dana od zaključivanje ugovora bez navodjenja razloga.

Posle slanja obaveštenja banci o odustajanju od korišćenja usluge klijent je dužan da najkasnije u roku od 30 dana vrati banci glavnicu i kamatu iz osnovnog posla za vreme korišćenja novca.

U slučaju kada za dobijanje kredita postoji obaveza polaganja namenskog depozita sa ugovorenom kamatom klijent ima pravo na primenu istog metoda obračuna kamate na taj depozit koji je primenjen i na obračun kamate na odobreni kredit.

Prema Zakonu koji stupa na snagu 5. decembra, a građanin ima pravo da od banke najmanje dvaput godišnje dobije obaveštenje o stanju njegovog duga po ugovoru o kreditu, odnosno kreditnoj kartici, bez naknade.

Građanin ima pravo, a banka je u obavezi da mu, u slučaju dozvoljenog prekoračenja računa, najmanje jedanput mesečno dostavi, u pisanoj formi, obaveštenje-izvod o svim promenama na njegovom računu, bez naknade.

Klijenti mogu i da prevremeno otplate kredit uz umanjenje ukupne cene za iznos kamate i troškova za preostali period trajanja ugovora, a banka nema pravo da naplati naknadu kod kredita sa promenljivom kamatom, osim kod stambenih kredita.

Naknada banaka za prevremenu otplatu kredita kod zajmova sa fiksnom kamatom, stambenih kredita i slučajeva kada je iznos prevremene otplate veći od milion dinara u toku 12 meseci ne može biti veća od pretrpljene štete niti veća od jedan odsto prevremeno otplaćenog kredita.

Ukoliko je period između prveremenog i krajnjeg roka otplate kraći od godinu dana naknada ne može biti veća od 0,5 odsto pozajmice.

Prema novom zakonu, gradjani moraju odmah i bez odlaganja banci da prijave gubitak ili krađu platne kartice i zatraže blokadu, a nakon prijave korisnik ne snosi gubitke nastale zloupotrebom kartice.

Povezane vesti: Šoškić: Povećanje učešća oboriće kamate Banke neće moći da same menjaju kamatu Građani plaćaju gubitke banaka nastale zbog novog zakona

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zakon primorava banke da transparentno prikazuju kamate

Izvor: Beta, 27.Nov.2011

BEOGRAD, 27. novembra 2011. (Beta) - Poslovne banke u Srbiji moraće od 5. decembra da transparentno prikazuju kamate, a potraživanja od klijenata moći će da ustupe samo drugim bankama...Kako kazu u Narodnoj banci Srbije (NBS), Zakon o zaštiti korisnika finasijskih usluga unosi niz novih rešenja,...

Nastavak na Beta...

Zakon primorava banke da transparentno prikazuju kamate

Izvor: EMportal, 27.Nov.2011

Poslovne banke u Srbiji moraće od 5. decembra da transparentno prikazuju kamate, a potraživanja od klijenata moći će da ustupe samo drugim bankama.

Nastavak na EMportal...

Zakon će štiti klijente banaka

Izvor: B92, 27.Nov.2011

Beograd -- Poslovne banke u Srbiji moraće od 5. decembra da transparentno prikazuju kamate, a potraživanja od klijenata moći će da ustupe samo drugim bankama...Kako kažu u Narodnoj banci Srbije (NBS), Zakon o zaštiti korisnika finasijskih usluga unosi niz novih rešenja, medju kojima su i to da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.