Banke moraju transparentno da prikazuju kamate

Poslovne banke u Srbiji moraće od 5. decembra da transparentno prikazuju kamate, a potraživanja od klijenata moći će da ustupe samo drugim bankama.
Poslovne banke u Srbiji moraće od 5. decembra da transparentno prikazuju kamate, a potraživanja od klijenata moći će da ustupe samo drugim bankama.


Kako kažu u Narodnoj banci Srbije (NBS), Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga unosi niz novih rešenja, medju kojima su i to da je banka dužna da svoje usluge ponudi prvenstveno u dinarima. Tek na zahtev klijenta i uz ukazivanje na rizike kojima se izlaže, banka će omogućiti ugovaranje te usluge vezane za stranu valutu.

Banka je, kako se ističe, u obavezi da pri odobravanju i pri otplati kredita indeksiranog u stranoj valuti primenjuje zvanični srednji kurs. Građani će prema novom zakonu imati pravo i da odustanu od zaključenog ugovora o kreditu, prekoračenju računa ili kreditnoj kartici 14 dana od zaključivanje ugovora bez navođenja razloga. Posle slanja obaveštenja banci o odustajanju od korišćenja usluge klijent je dužan da najkasnije u roku od 30 dana vrati banci glavnicu i kamatu iz osnovnog posla za vreme korišćenja novca.

U slučaju kada za dobijanje kredita postoji obaveza polaganja namenskog depozita sa ugovorenom kamatom, klijent ima pravo na primenu istog metoda obračuna kamate na taj depozit koji je primenjen i na obračun kamate na odobreni kredit. Prema Zakonu koji stupa na snagu 5. decembra, a građanin ima pravo da od banke najmanje dvaput godišnje dobije obaveštenje o stanju njegovog duga po ugovoru o kreditu, odnosno kreditnoj kartici, bez naknade. Građanin ima pravo, a banka je u obavezi da mu, u slučaju dozvoljenog prekoračenja računa, najmanje jedanput mesečno dostavi, u pisanoj formi, obaveštenje-izvod o svim promenama na njegovom računu, bez naknade.

Klijenti mogu i da prevremeno otplate kredit uz umanjenje ukupne cene za iznos kamate i troškova za preostali period trajanja ugovora, a banka nema pravo da naplati naknadu kod kredita sa promenljivom kamatom, osim kod stambenih kredita. Naknada banaka za prevremenu otplatu kredita kod zajmova sa fiksnom kamatom, stambenih kredita i slučajeva kada je iznos prevremene otplate veći od milion dinara u toku 12 meseci ne može biti veća od pretrpljene štete niti veća od jedan odsto prevremeno otplaćenog kredita.

Ukoliko je period između prveremenog i krajnjeg roka otplate kraći od godinu dana naknada ne može biti veća od 0,5 odsto pozajmice. Prema novom zakonu, gradjani moraju odmah i bez odlaganja banci da prijave gubitak ili krađu platne kartice i zatraže blokadu, a nakon prijave korisnik ne snosi gubitke nastale zloupotrebom kartice.

  • toto

    27.11.2011 22:25
    Dopisi
    U cemu je fazon sa ovim dopisima, koje su banke poslale svojim klijentima? Pise, potpisite i posaljite ili odnesite u najblizu filijalu, a ako to ne uradite, mi cemo ipak primeniti sve ovde navedene stavke. Sto sada menjaju uslove, kad za deset dana moraju sve da vrate na isti nivo(kamate recimo za platne kartice, ili dozvoljeni minus. Ako ima neki strucnjak da malo pojasni ovo, i da li ima veze ako potpises ili ne?
  • sale novosadjanin

    27.11.2011 11:04
    banke
    se polako ali sigurno pretvaraju u agencije za prodaju nekretnina.
    rade u interesu odredjenih grupa.
    primer-kako je miskovic mogao da bude duzan 5-600 miliona evra dobavljacima,koji su otisli u stecaj i prodali svoje nekretnine zbog kredita a njemu ne fali ni jedan prstic?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija