Srbija

Nedelja, 27.11.2011.

14:13

Zakon će štiti klijente banaka

Poslovne banke u Srbiji moraće od 5. decembra da transparentno prikazuju kamate, a potraživanja od klijenata moći će da ustupe samo drugim bankama.

Izvor: Beta

Default images

Kako kažu u Narodnoj banci Srbije (NBS), Zakon o zaštiti korisnika finasijskih usluga unosi niz novih rešenja, medju kojima su i to da je banka dužna da svoje usluge ponudi prvenstveno u dinarima.

Tek na zahtev klijenta i uz ukazivanje na rizike kojima se izlaže, banka će omogućiti ugovaranje te usluge vezane za stranu valutu.

Banka je, kako se ističe, u obavezi da pri odobravanju i pri otplati kredita indeksiranog u stranoj valuti primenjuje zvanični srednji kurs.

Građani će prema novom zakonu imati pravo i da odustanu od zaključenog ugovora o kreditu, prekoračenju računa ili kreditnoj kartici 14 dana od zaključivanje ugovora bez navođenja razloga.

Posle slanja obaveštenja banci o odustajanju od korišćenja usluge klijent je dužan da najkasnije u roku od 30 dana vrati banci glavnicu i kamatu iz osnovnog posla za vreme korišćenja novca. U slučaju kada za dobijanje kredita postoji obaveza polaganja namenskog depozita sa ugovorenom kamatom klijent ima pravo na primenu istog metoda obračuna kamate na taj depozit koji je primenjen i na obračun kamate na odobreni kredit.

Prema Zakonu koji stupa na snagu 5. decembra, a građanin ima pravo da od banke najmanje dvaput godišnje dobije obaveštenje o stanju njegovog duga po ugovoru o kreditu, odnosno kreditnoj kartici, bez naknade.

Građanin ima pravo, a banka je u obavezi da mu, u slučaju dozvoljenog prekoračenja računa, najmanje jedanput mesečno dostavi, u pisanoj formi, obaveštenje-izvod o svim promenama na njegovom računu, bez naknade.

Klijenti mogu i da prevremeno otplate kredit uz umanjenje ukupne cene za iznos kamate i troškova za preostali period trajanja ugovora, a banka nam pravo da naplati naknadu kod kredita sa promenljivom kamatom, osim kod stambenih kredita.

Naknada banaka za prevremenu otplatu kredita kod zajmova sa fiksnom kamatom, stambenih kredita i slučajeva kada je iznos prevremene otplate veći od milion dinara u toku 12 meseci ne može biti veća od pretrpljene štete niti veća od jedan odsto prevremeno otplaćenog kredita.

Ukoliko je period između prveremenog i krajnjeg roka otplate kraći od godinu dana naknada ne može biti veća od 0,5 odsto pozajmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

16 h

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

1 d

Podeli: