Prvi put u Srbiji - kilovati iz vode

Izvor: B92, 22.Apr.2016, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put u Srbiji - kilovati iz vode

Novi Sad -- Novosadska toplana prva će u Srbiji uz toplotnu energiju proizvoditi i električnu.

To preduzeće je kroz program KfW uložilo 6,24 miliona evra u kogeneraciono postrojenje snage 9,9 megavata, koje će uz 80.000 megavat-časova energije za proizvodnju potrošne tople vode u sistem EPS plasirati i 80.000 megavat-časova električne energije.

Direktor Novosadske toplane Dobrosav Arsović je govoreći o novom postrojenju naveo kako će se ono isplatiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za manje od dve godine.

“Kogeneracija ne predstavlja samo uštedu primarne energije, već podrazumeva i smanjenje emisije štetnih materija u atmosferu, pa se tretira kao "zelena" energija i samo postrojenje ima status obnovljivog izvora energije”, istakao je Arsović.

Prema njegovim rečima, izgradnja kogeneracionog postrojenja se privodi kraju i u toku su funkcionalne probe i ispitivanja a biće pušteno u rad sledećeg meseca.

“Snaga je 9,9 megavata, i proizvodiće 80.000 megavat-časova struje i isto toliko toplote. Kao povlašćeni proizvođač, prodavaćemo struju po stimulativnim cenama, i to će nam donositi oko 2,5 miliona evra godišnje. Isplativost te investicije sad je ispod dve godine, zbog niže cene gasa”, kaže Arsović.

Novosadska toplana je, kako je naveo Arsović, sve obaveze prema Srbijagasu od 806 miliona dinara u 2015. godini izmirila u celosti, a i pored povećanja troškova za energente od 1,2 milijarde dinara zbog porasta cene gasa i uprkos nepromenjenim cenama za isporučenu toplotnu energiju, poslovnu 2015. godinu završila sa neto dobiti od 55,2 miliona dinara.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.