Lažna briga premijera o rasejanju

Izvor: Vesti-online.com, 21.Apr.2016, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažna briga premijera o rasejanju

Nedavni beogradski susret premijera Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima srpskog rasejanja oštro je kritikovao Dragan Stanojević, predsednik poslednjeg saziva Skupštine dijaspore i Srba u regionu. On je u dopisu "Vestima" naveo da je prinuđen da reaguje "zbog aktivnosti koje sprovode predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Vučić sa navodim predstavnicima dijaspore, a sve u cilju predizborne kampanje".

- Državni vrh Srbije organizuje sastanke sa ljudima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koji zvanično ne predstavljaju dijasporu i pri tom niko od nas iz Skupštine dijaspore, koja je utemeljena na Zakonu o dijaspori i Srbima u regionu, nema saznanja o tome niti je iko konsultuje. U poslednje tri godine iz dijasporske skupštine slali smo nekoliko puta predloge za rešavanje problema koji se tiču zakona o dijaspori i drugih pitanja, ali nismo dobili nikakav odgovor, a predsednik i premijer umesto toga pred izbore "vode brigu" o dijaspori na pogrešan način - tvrdi Stanojević.

On se pita "kako je moguće da državni vrh zaobilazi i ignoriše na sve načine zvaničnu instituciju dijaspore".

- Zaprepašćuje da predsednik Nikolić i tehnički premijer Vučić govore o stvaranju alternativnih struktura dijaspore, a Skupština dijaspore, koja Srbiju nije koštala ni dinara, zablokirana je upravo od strane države, te je onemogućeno svako delovanje i unapređenje odnosa sa čak pet i po miliona Srba u svetu - kategoričan je Dragan Stanojević.

Zahtevi koji su svojevremeno izglasani u Skupštini dijaspore, napominje on, "zahtevi su celog rasejanja i Skupština dijaspore je institucija koja to treba da prenese vladi i premijeru".

- Čudno je da Vučić izjavljuje da je "saradnja matične zemlje i dijaspore značajna i u obostranom interesu", a sa dijasporskim parlamentom nije imao nijedan sastanak. Čudno je i to što Nikolić kaže da je "Srbija čvrsto posvećena unapređenju položaja Srba u regionu", a da nikad nije odgovorio na naše molbe da se reše problemi koji muče pet i po miliona Srba u svetu, uključujući i sunarodnike u okruženju Srbije. Iz poteza državnog vrha Srbije, može se zaključiti sve, samo ne da se vodi briga o dijaspori, koja inače pošalje u otadžbinu oko šest milijardi dolara godišnje - navodi Stanojević.
Pogledaj vesti o: Dragan Nikolić,   Tomislav Nikolić

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.