Zlatni Lav za montažerku Telmu Šunmejker

Izvor: B92, 02.Sep.2014, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatni Lav za montažerku Telmu Šunmejker

Trostruka dobitnica Oskara za montažu Telma Šunmejker, koja više od četiri decenije sarađuje sa rediteljem Martinom Skorsezeom, dobila je Zlatnog lava za životno delo na Filmskom festivalu u Veneciji.

Kako prenosi AFP, 74-godišnja Amerikanka je montažerka svih Skorsezeovih filmova, a Oskarom je nagrađena za "Razjarenog bika", "Avijatičara" i "Dvostruku igru".

Ona je prva montažerka u istoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << festivala kojoj je uručeno ovo priznanje.

"Započela sam šestonedeljni kurs za montažu na Njujorškom Univezitetu kada sam prvi put srela Martija, i to je promenilo moj život", rekla je pre početka svečanosti Šunmejker okupljenim novinarima na Lidu.

"Nisam imala pojma šta će mi se dogoditi kada sam pristala da radim za čoveka koji me je svemu naučio, zbog kog sam zavolela svoj posao", navela je ona.

Šunmajker je započela saradnju sa proslavljenim američkim rediteljem na njegovom debitantskom ostvarenju "Ko to kuca na moja vrata" iz 1969. i od tada se nije razdvajala od njega.

"Montaža je posao pun misterija. Radimo sa ogromnom količinom materijala i ekranom i moramo da donesemo na hiljade odluka u razmaku od samo nekoliko minuta", kazala je Šunmejker.

"Da biste shvatili kakav je to fantastičan posao morali biste da sedite pored mene i da se dosađujete. Ali, na svetu nema ničeg lepšeg od toga", zaključila je slavna montažerka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zlatni lav za Skorsezeovu montažerku Telmu Šunmejker

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Sep.2014, 11:59

VENECIJA - Trostruka dobitnica Oskara za montažu Telma Šunmejker, koja više od četiri decenije sarađuje sa rediteljem Martinom Skorsezeom, dobila je sinoć Zlatnog lava za životno djelo na Filmskom festivalu u Veneciji...Kako prenosi AFP, 74-godišnja Amerikanka je montažerka svih Skorsezeovih...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.