SOLIDARNSOT SA FARHADIJEM Oskara posvećujemo zajedništvu i razumevanju

Izvor: Blic, 26.Feb.2017, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SOLIDARNSOT SA FARHADIJEM Oskara posvećujemo zajedništvu i razumevanju

Mnogi očekuju prilično politički obojenu 89. dodelu Oskara koja se održava u noći između nedelje i ponedeljka a reditelji nominovani za strani film već su povukli nogu u tom pravcu.

Politika novoizabranog predsednika Donalda Trampa naročito je uzdrmala kategoriju za najbolji strani film. Iranski reditelj Ašgar Farhadi, koji je osvojio Oskara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2012. za "Razvod" a nominovan je ove godine za "Trgovačkog putnika", otkazao je dolazak u SAD posle odluke Trampove vlade da zabrani ulazak državljanima nekih muslimanskih zemalja.

Farhadi je bio u kontaktu sa rediteljima koji su nominovani uz njega ove godine i zajedno su skrojili izjavu/reakciju na ove akcije američke vlade koju prenosimo u celosti:

"U ime svih nominovanih želimo da izrazimo jednoglasno negodovanje zbog klime fanatizma i nacionalizma koju danas osećamo u SAD i mnogim drugim zemljama među jednim delom stanovništva i, na veliku nesreću, među vodećim političarima.

Strah koji su izazvale podele prema polovima, bojama, religiji i seksualnosti kao sredstva da se opravda nasilje, uništava ono od čega zavisimo, ne samo kao umetnici već i kao ljudi: raznolikost kultura, šansu da budemo oplemenjeni nečim naizgled "stranim" i uverenje da međusobni susreti mogu da nas promene nabolje. Ovi zidovi razdvajanja sprečavaju ljude da iskuse nešto jednostavno ali suštinsko: da otkriju da i nismo toliko različiti.

To nas je nateralo da se zapitamo: Šta film može da uradi? Iako ne želimo da precenimo moć filma, verujemo da nijedan drugi medijum ne može da ponudi tako dubok uvid u okolnosti drugih ljudi i da osećaj nepoznatog pretvori u radoznalost i saosećanje - čak i prema onima za koje nam je rečeno da su nam neprijatelji.

Bez obzira ko osvoji Oskara za strani film u nedelju, odbijamo da govorimo jezikom ograničenja. Verujemo da nema najbolje zemlje, najboljeg pola, najbolje religije ili boje. Želimo da ova nagrada bude simbol zajedništva među nacijama i slobode umetnosti.

Ljudska prava nisu nešto za šta treba da aplicirate. Ona, jednostavno, postoje - za sve. Iz tog razloga ovu nagradu posvećujemo svim ljudima, umetnicima, novinarima i aktivistima koji rade na negovanju zajedništva i razumevanja i koji podržavaju slobodu izražavanja i ljudsko dostojanstvo. Posvećivanjem Oskara njima, želimo da izrazimo naše duboko poštovanje i solidarnost".

Martin Zandvliet (“Land of Mine” Danska), Hanes Holm (“A Man called Ove", Švedska), Asgar Farhadi (“The Salesman”, Iran), Maren Ade (“Toni Erdmann”, Nemačka), Martin Batler i Bentli Din (“Tanna,” Australija).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.