OSKAR u Dvorani Kulturnog centra od 11. do 17. februara

Izvor: B92, 10.Feb.2016, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OSKAR u Dvorani Kulturnog centra od 11. do 17. februara

U susret ovogodišnjoj dodeli Oskara Kulturni centar Beograda je odlučio da prikaže tri izuzetna ostvarenja nominovana za ovu Nagradu, nastala u svakom smislu daleko od Holivuda.

Od 11. do 17. februara publika će imati prilike da pogleda tri uzbudljiva i posebna filma savremene svetske kinematografije i to:

17:00 45 GODINA Nominacija za Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu – Šarlota >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rempling

19:00 MUSTANG Nominacija za Oskara za najbolji strani film

21:00 ŠAULOV SIN Nominacija za Oskara za najbolji strani film


Karte po ceni od 300, 00 dinara mogu se kupiti na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda. Radno vreme blagajne svakoga dana od 16.00 do 21:00.

Nagrade: Berlin 2015 – Srebrni medved za najbolju glumicu i Srebrni medved za najboljeg glumca, Nagrada Evropske filmske akademije za najbolju glumicu, Edinburg – najbolja uloga u britanskom filmu, nagrada Michael Powell za najbolji britanski film, nagrade londonskih filmskih kritičara za najbolji britanski film, najbolju glumicu i najboljeg glumca, nagrada Coup de Coeur za najbolji film, Valjadolid – najbolja glumica

Režija: Endrju Hejg

Uloge: Šarlota Rempling, Tom Kortni

Kejt i Džef su bračni par koji se priprema za proslavu 45. godišnjice braka. Nekoliko dana pre zabave Džef dobija pismo iz Švajcarske. U pismu ga obevaštavaju da su pronašli zamrznuto, potpuno očuvano telo njegove prve devojke, koja je stradala u snežnoj lavini pre pedeset godina, dok je sa njim bila na zimovanju. Vest pokreće niz preispitivanja u inače skladnom odnosu supružnika.

Nagrade: Kan 2015 – nagrada Europa Cinemas, Nagrada Evropske filmske akademije za najbolji debitantski film, Zlatni globus – nominacija za najbolji strani film, AFI Fest – nagrada publike, Čikago – nagrada publike, Odesa – Grand Prix i nagrada za najbolju režiju, Palm Springs – nagrada za najbolji debitantski film, Filadelfija – nagrada za najbolji film, Sarajevo – nagrada za najbolji film i nagrada za najbolju glumicu, Sevilja – nagrada publike, Stokholm – nagrada za najbolji scenario, Solun – nagrada publike, Valjadolid – nagrada publike i nagrada FIPRESCI

Režija: Deniz Gamze Erguven

Uloge: Gines Sensoj, Doga Zejnep Doguslu, Tugba Sunguroglu


Savremena drama o pet tinejdžerki koje žive u udaljenom selu na obali severne Turske. Lale i njene sestre se vraćaju kući iz škole i, u susret letnjem raspustu, igraju se sa dečacima u moru. Bezazlena igra pokreće skandal koji će imati neočekivane posledice. Porodični dom se postepeno pretvara u zatvor i „mašinu za pravljenje devojaka za udaju“. Pet sestara, kojima je zajednički slobodarski duh, pronalaze način da zaobiđu ograničenja koja su pred njih postavljena.

Nagrade: Kan 2015 – Grand Prix glavnog takmičarskog žirija i nagrada FIPRESCI međunarodnog žirija kritike, Zlatni globus za najbolji strani film, Nagrada Udruženja američkih kritičara za najbolji strani film, Nagrada Udruženja njujorških kritičara za najbolji debitantski film, Stokholm – nagrada za najbolju režiju, Zagreb – nagrada za najbolji film, Festival autorskog filma – nagrada kritike

Režija: Laslo Nemeš

Uloge: Geza Rorig, Levente Molnar, Urs Rehn

Oktobar 1944, Aušvic-Birkenau. Šaul Aušlander je jedan od zatočenih mađarskih Jevreja koji su izolovani u logoru sa surovim zadacima u nacističkoj mašineriji velikog istrebljenja. Tokom rada u jednom od krematorijuma, Šaul otkriva leš dečaka koga smatra za svog sina. Kako njegova grupa planira pobunu, Šaul odlučuje da izvrši nemoguć zadatak – da spasi telo deteta od plamena, pronađe rabina i priredi dečaku dostojnu sahranu. Potpuno se fokusirajući isključivo na svog glavnog junaka, Nemeš stvara originalan film o holokaustu iz do sada neviđene vizure.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.