Ikona njujorške undrground džez scene Oskar Noriega na JezzFestu u Kragujevcu

Izvor: BKTV News, 21.Okt.2014, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ikona njujorške undrground džez scene Oskar Noriega na JezzFestu u Kragujevcu

Na XV Internacionalnom JazzFestu u Kragujevcu koji se održava od 24. do 26. oktobra u Knjaževsko-srpskom teatru sa početkom u 20.00 časova u organizaciji Art & Bussines agencije „Re-kreativno” nastupiće velikani svetske i domaće džez scene.

Kragujevčane i sve goste na samom početku očekuje uzbudljivo koncertno veče, jer u petak, 24. oktobra JazzFest otvara nekonvencionalni Volfgang Pušnig trio. Jedan od najuticajnijih evropskih džez muzičara, koji pomera >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << granice Volfgang Pušnig domaćoj publici sviraće saksofon i flautu. Iste večeri nastupiće višestruko nagrađivani danski džez umetnik, pijanista i kompozitor Jakob Anderškov koji je ujedinio svetsku kritiku u oceni da njegov rad predstavlja izuzetan glas savremene muzičke scene.

Njujorška prva zvezda undergraund scene Oskar Noriega u društvu Marko Kapeli trija nastupiće u subotu, 25. oktobra. Sa puno mašte i virtuoznosti publiku će uvesti u svet zavodljivih melodija.Ovo je prvo Norijegino izvođenje u Srbiji i regionu uopšte. Isto veče binu će podeliti sa Kočetovim kvintetom, bendom koji je rastao uz JazzFest u Kragujevcu, a na kome će predstaviti svoj debi album.
Najtraženiji saksofonista i kompozitor današnjice Dejvid Bini, koji je nastupao sa Arethom Franklin u Karnegi holu ovoga puta ukrstiće instrumente sa svojim dugogodišnjim prijateljem Vasilom Hadžimanovim i njegovim bendom. Ova dva muzičara sreću se prvi put nakon Vaislovog boravka u Americi gde su ranije često snimali i nastupali. Njihovom nastupu prethodiće Nils Vogram i njegov trio Nostalgia koji je trenutno trenutno najaktuelniji bend na evropskoj džez pozornici. Na bubnjevima ovog tria nastupa naš Dejan Terzić.

 
Gordan Matić, direktor i selektor festivala istakao je da i pored velikih izazova koje organizacija ovakvog festivala nosi JazzFest održava se u kontinuitetu već 15. godina za redom. „Festival organizujemo sa ciljem da da publici, ne samo iz Kragujevca, već i iz celog regiona, učinimo dostupnim najveća imena evropske i svetske džez scene.“ Matić je istakao i jedan od kurioziteta festivala da se za petnaest godina nijedan bend nije ponovio na bini, kao i da je JazzFest u Kragujevcu prepoznat od strane mnogih institucija kulture kao najznačajniji muzički događaj u centralnoj Srbiji.
Osim glavnog programa predviđena je i izložba plakata svih prethodnih festivala, ali i posebna poslastica – džem sešn nakon koncerata. Takođe, u subotu, 25. oktobra u 12.00 časova u okviru edukativnog dela JazzFesta u sali Knjaževsko-srpskog teatra Maks Kočetov će održati besplatnu radionicu saksofona.
Pokrovitelj 15. JazzFesta u Kragujevcu je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Skupština Grada Kragujevca, a Festival su podržali Austrijski kulturni forum i Gete Institut.
The post Ikona njujorške undrground džez scene Oskar Noriega na JezzFestu u Kragujevcu appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.