Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Nov.2015, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Obaranje “SU-24” planirana provokacija

Moskva smatra da obaranje ruskog aviona "Su-24" liči na planiranu provokaciju, a ne na incident, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da je telefonom razgovarao sa turskim ministrom spoljnih poslova Feridunom Sinirliogluom o incidentu u kojem je turski avion "F-16" ispalio raketu vazduh-vazduh i oborio ruski avion "Su-24".

Sinirlioglu je izrazio iskreno saučešće Lavrovu, objavilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Ipak, turski ministar je pokušao da opravda incident, dodao je Lavrov.

Sinirlioglu je rekao da Turska nije znala da se radi o ruskom avionu.

"Ozbiljno sumnjamo da je u pitanju incident, zato što snimak obaranja aviona ukazuje na suprotno", rekao je Lavrov i dodao da to u potpunosti liči na planiranu provokaciju.

Ruski zvaničnik dodao je da NATO zataškava ono što je juče učinilo tursko vazduhoplovstvo.

Incident se dogodio nakon što su ruski avioni izvršili vazdušne napade na kamione "Islamske države" koji su prevozili naftu, saopštava Moskva.

Lavrov je otkazao posetu Turskoj nakon što je ruski avion "Su-24" oboren iznad Sirije.

"Predsednik je jasno rekao da ova situacija ne može da ne utiče na rusko-turske odnose. U tom kontekstu, otkazan je sastanak između ministara spoljnih poslova Rusije i Turske, koji je bio planiran za 25. novembar u Istanbulu", rekao je Lavrov novinarima.

Vladimir Putin izjavio je da je avion oboren iznad sirijske teritorije raketom vazduh-vazduh koja je ispalio turski avion "F-16". Avion je pao četiri kilometra od granice sa Turskom.

Putin je opisao turski napad kao "zabijalje noža u leđa" koje su izvršili "saučesnici terorista".

Ankara želi da izbegne svaku eskalaciju sa Rusijom, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Šef turske države još jednom je opravdao pribegavanje sili i ponovio da je ruski taktički bombarder Suhoj 24 upozoren deset puta u roku od pet minuta da se skloni sa granice.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obaranje aviona planirana provokacija

Izvor: Beta, 25.Nov.2015

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je incident u kojem je Turska oborila ruski vojni avion bio "planirana provokacija".Lavrov je rekao da će Moskva preispitati odnose s Ankarom posle jučerašnjeg obaranja aviona na tursko-sirijskoj granici, ali nije naveo koje će konkretne...

Nastavak na Beta...

Lavrov i Keri razgovarali telefonom o oborenom avionu

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Nov.2015

MOSKVA - Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem o turskom obaranju ruskog aviona, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova...Lavrov je rekao Keriju da je djelovanje Turske "velika povreda"...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.