Obama sumnja na ruski uticaj na američke izbore, Kremlj demantuje

Izvor: RTS, 27.Jul.2016, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama sumnja na ruski uticaj na američke izbore, Kremlj demantuje

Nakon što su procureli mejlovi Nacionalnog komiteta Demokratske stranke, za šta pojedini stručnjaci okrivljuju ruske hakere, američki predsednik Barak Obama je izjavio da je moguće da će Rusija pokušati da utiče na izbore za predsednika SAD. Kremlj demantovao da se meša u američku kampanju i ističe da se Rusija ne meša u unutrašnje stvari drugih zemalja.
Na pitanje da li će Rusi pokušati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da utiču na izbore, koji su zakazani za 8. novembar, Barak Obama je u intervjuu za En-Bi-Si njuz odgovorio "sve je moguće", preneo je Rojters.

Obama je istakao da je Federalni istražni biro ispituje curenje više od 19.000 mejlova, koji sugerišu da je Nacionalni komitet Demokratske stranke favorizovao predsedničkog kandidata demokrata Hilari Klinton u odnosu na senatora iz Vermota Barnija Sandersa za stranačku nominaciju za predsedničke izbore.
"Znam da su stručnjaci to pripisali Rusima", rekao je Obama.
Aktuelni predsednik SAD rekao je da "ono što znamo jeste da Rusi hakuju naše sisteme, ne samo vladine već privatne sisteme".
"Koji su motivi tog curenja, svega toga, ne mogu reći direktno. Ono što znam je da je (predsednički kandidat republikanaca) Donald Tramp u više navrata izrazio divljenje prema (predsedniku Rusije) Vladimiru Putinu", rekao je Obama.
Ocenio je i da Tramp ima prilično povoljno pokriće u Rusiji.
Odgovorio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je podsetio da je ruski predsednik Vladimir Putin u nekoliko navrata rekao da se Rusija ne meša u unutrašnja pitanja drugih država.  

Tri dana pre konvencije demokrata u Filadelfiji na kojem je Hilari Klinton zvanično imenovana za kandidata te stranke na predsedničkim izborima, Vikiliks je objavio informacije o hakovanju demokrata od januara 2015. do maja 2016. godine.
Prema tim saznanjima, demokrate su izrazile oprez i prezir prema Berniju Sandersu, rivalu Hilari Klinton. Izborna ekipa demokratske kandidatkinje je potom saopštila da je moguće da Rusija stoji iza tih hakerskih napada. Ta ekipa je dodala da je to verovatno učinjeno za favorizovanje Donalda Trampa, koji ima kritičniji stav prema NATO-u od Hilari Klinton.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.