Verbić: Pozitivna vest, ove godine 2.500 prvaka više

Izvor: RTS, 01.Sep.2015, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić: Pozitivna vest, ove godine 2.500 prvaka više

Ministar prosvete Srđan Verbić poželeo je uspešan početak nastave đacima u jednoj od najstarijih škola u Srbiji, u Golubincima kod Stare Pazove. Ove godine upisano je 68.470 đaka prvaka, što je za 2.500 više nego prošle godine, istakao je ministar.
Verbić je prvog dana nove školske godine obišao Osnovnu školu "23. oktobar" u Golubincima, koja je renovirana uz donacije kompanije ruskih železnica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "RŽD interenšenal", prenosi Tanjug. Školu je zajedno sa ministrom Verbićem posetio i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

"Ne vidim veći optimizam od toga što nam je povećan broj prvaka", rekao je Verbić 
Verbić je ukazao da se stalno čuju sumorni podaci kako je sve manje stanovnika, o malom natalitetu i pustim školama.
"Eto jedne pozitivne vesti, imamo veći broj prvaka", rekao je Verbić.
Podsetio je da je školska godina počela bez štrajka i zahvalio nastavnicima na tome, istakavši da bi prvo zaposlenima u prosveti trebalo povećati plate.
Škola u Golubincima jedna je od najstarijih jer postoji 257 godina, iako nije stalno nosila današnji naziv.
Čepurin je takođe poželeo đacima u Srbiji uspešan početak školske godine.
Preraspodelom kadra do efikasnijeg obrazovnog sistema
Verbić je najavio da će uskoro biti poznato koliko je zaposlenih u prosveti tehnološki višak, nakon čega će uslediti i preraspodela nastavnog kadra, kako bi obrazovni sistem bio efikasniji.
Odgovarajući na pitanje novinara, ministar je rekao da su na sajtu Ministarstva prosvete objavljene tri baze podataka, o tehnološkim viškovima, nastavnicima sa nepotpunom normom i o potražnji za nastavnicima određenih profila.
"Primećujemo kako u svakoj od njih ima nekoliko hiljada ljudi", rekao je Verbić, dodajući da se u prethodnom periodu nije vodilo računa o ekonomičnosti obrazovnog sistema.
Istakao je da u bazi ima mnogo nastavnika sa malim fondom časova, umesto da imamo manje nastavnika da punim fondom.
Verbić je rekao da je Ministarstvo prosvete učinilo prvi korak i objavilo ove podatke i istakao da će sve dok se ne obavi preraspodela, naš obrazovni sistem biti manje efikasan.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.