Zona sumraka u okeanu može da nahrani ceo svet

Izvor: B92, 26.Jan.2017, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zona sumraka u okeanu može da nahrani ceo svet

Gotovo nepojmljive količine ribe žive u morskoj tami, a približava se dan kad će i ljudi moći da love tu ribu.

Deset milijardi tona ribe krije se tek nekoliko stotina metara ispod površine mora. Toliko se riba nalazi tamo, da su tokom Drugog svetskog rata sonari imali problema s proveravanjem dubine, zato što toliko riba živi na dubini od 200 do 1000 metara. Taj nivo naziva se i zona sumraka, zato što tek poneki zrak sunca dospe na te dubine. Ogromna većina svetlosti zaustavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se na tek nekoliko metara dubine.

"Ogroman je to broj. Tamo ima dovoljno ribe da bi svakom čoveku na planeti mogli dati 1,3 tone ribe. Čak i ako bismo ulovili samo polovinu i pretvorili u hranu za druge životinje, mogli bismo svakom čoveku na svetu dati 4,3 kilograma čistog proteina svakog dana", priča za BBC Majkl St Džon, okeanograf saq univerziteta u Danskoj.

"Imamo ljude koji umiru od gladi i to bukvalno, a s druge strane imamo toliku zalihu, praktično neiskorišćenu", nastavlja Džon.

Već dugi niz godina komercijalni lov ribe na tim dubinama nije bio isplativ, što zbog tehnologije, što zbog ekonomske situacije. Kako je broj lako dostupne ribe sve manji, tako cena ribe raste, a čini se da bi napokon i trošak lova dubinske ribe mogao da bude prihvatljiv.

Ipak, pretpostavlja se da velika većina ribe nije prihvatljiva ljudima za konzumiranje i to zbog ukusa. Veruje se da se ljudima ne bi svideo ukus većine tih riba. Trenutno preovladava mišljenje da bi bilo najbolje dubinsku ribu koristiti za ishranu drugih životinja, ponajviše zato što svake godine raste potražnja za što jeftinijom stočnom hranom.

Južnoafrička Republika pokušala je da hvata žaboglave ribe, kako bi barem delimično smanjili pritisak na tradicionalne vrste ribe iz okoline južnog dela Afrike. Takvi pokušaji, sredinom osamdesetih godina prošlog veka, neslavno su propali.

Žaboglave ribe imaju veoma visok udeo masnoće u mesu i neverovatno je teško baratati njima. Jednom kad su ribe uhvaćene brzo su se kvarile i počele da se raspadaju u tropskim temperaturama.

Ribe u raspadu su dosegle tako visoke temperature da je zabeleženo nekoliko slučajeva samozapaljenja. Jedan takav požar izmakao je kontroli i uništio čitavu fabriku za preradu ribe.

U decenijama nakon tih događaja, došlo je do nekoliko pokušaja komercijalnog lova u zoni sumraka, ali do sad se ništa nije pokazalo kao dovoljno uspešno. Kako tehnologija napreduje, tako rastu i strahovi da će nastati pomama za ribom iz dubine, što bi moglo dovesti do nekontrolisanog lova s nepredvidivim posledicama za sudbinu svetskih mora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.