Zna se ko šta krade u Austriji

Izvor: B92, 01.Dec.2010, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zna se ko šta krade u Austriji

Krađe automobila su u Austriji u prvoj polovini ove godine porasle za 70 odsto, dok se broj provala u kuće i stanove povećao za 40 odsto, a u više od dve trećine slučajeva odgovorne su bande sa istoka Evrope koje "rade" po reonima.

Foto: Boaz Yiftach / FreeDigitalPhotos.net


Za više od dve trećine ukradenih automobila i provala u Austriji odgovorni su kriminalci sa istoka Evrope, među kojima na državljane Srbije otpada 16 odsto, navodi se u studiji austrijske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policije.

Na vrhu liste nalaze se bande iz Gruzije, koje su najaktivnije i svoje ljude u Austriju šalju kao tražioce azila.

Ukradena roba se najčešće šalje u Gruziju, ali često i u Tursku, kuririma ili poštom, javlja "Dojče vele".

Moldavci najčešće kradu starije automobile, sa kojima neko vreme "operišu" u Austriji, da bi ih zatim zajedno sa ukradenom robom transportovali u Moldaviju. Njihova specijalnost su skladišta i trgovine na veliko, dok u stambenim objektima "rade" veoma retko.

Poljaci su specijalizovani za belu tehniku i elektronske uređaje, ali imaju i dobro organizovane strukture za prevoz ukradenih automobila, kaže se u studiji.

"Bande sa Istoka su podelile polja delovanja, jedna drugoj se ne mešaju u posao. Kradljivci automobila ne provaljuju u stanove, oni koji provaljuju u kockarnice, ne provalju u skladišta. To važi za bolje organizovane bande koje se međusobno poznaju, dok slabije organizovane grupe deluju spontanu, bez nekog plana", izjavio je portparol policije Aleksandar Marakovic.

Tako su članovi bandi iz Mađarske, specijalizovani za krađu vrednih metala poput bakra, uhvaćeni prilikom provala u kockarnice.

Kriminalci iz Rusije ne biraju polje delovanja, a kao posebno brutalni važe provalnici iz Rumunije. Oni često ne čekaju da vlasnik napusti stan ili kuću, već deluju "na prepad", gotovo redovno primenjujući silu.

Što se tiče provalnika i bandi sa područja bivše Jugoslavije, oni pored provala u kuće i stanove često upadaju u prominentnije barove i kafiće.

Prema informacijama austrijske policije, te bande imaju široku mrežu informatora, koji "operativcima" daju znak za napad, kada su kase u barovima i kafićima punije nego inače.

"Te bande se, za razliku od ostalih, duže zadržavaju u Austriji, a neki njihovi informatori su ovde nastanjeni", rekao je Marakovic.

On je izjavio da austrijska policija "već duže vreme odlično sarađuje sa ministarstvima u matičnim zemljama spomenutih bandi".

"Informacije koje od njih dobijamo su dragocene. Ako bi se, recimo, iz Bosne i Hercegovine prema Austriji iznenada uputio veliki broj poznatih kriminalaca, siguran sam da bi mi o tome bili pravovremeno obavešteni", rekao je Marakovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.