Život na Zemlji: Ovako je sve počelo?

Izvor: B92, 06.Nov.2013, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život na Zemlji: Ovako je sve počelo?

Glina, naizgled neplodna mešavina minerala, verovatno je posrednik u kojem je nastao prvi život na Zemlji ili su barem u njoj nastale hemikalije koje su omogućile njegov razvoj, pokazala je nova američka studija

U izveštaju predstavljenom u časopisu Scientific Reports autori ističu da je u ranoj geološkoj istoriji hidrogel gline mogao da deluje kao sunđerasti kanister za odvijanje važnih hemijskih i biohemijskih reakcija, odnosno kao svojevrsna zamena za citoplazmu i membranu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ćelije.

Dan Luo, profesor biološkog inženjeringa, član Instituta Kavli za nano tehnologije na Univerzitetu Kornel sa svojim je kolegama pokazao da glina u simulaciji drevne morske vode oblikuje hidrogel, posrednik pun mikroskopskih šupljina koje upijaju tečnost poput sunđera. Tokom milijardi godina hemikalije zarobljene u takvim prostorima mogle su da prođu kroz složene reakcije i oblikuju proteine, DNK i eventualno svu mašineriju koja je neophodna za rad žive ćelije. Hidrogel gline mogao je da izolira i zaštiti hemijske procese pre nego što su žive ćelije počele da same stvaraju sopstvene membrane.

Naučnici već duže vreme koriste veštačke hidrogelove kao posrednik za stvaranje proteina. U sunđerasti materijal ubace se DNK, aminokiseline, potrebni enzimi i nekoliko delića ćelijske mašinerije i proteini se mogu stvarati baš kao u živoj ćeliji.

Međutim, za proizvodnju proteina većih razmera, kakva je recimo potrebna u industriji lekova, potrebno je imati obilje hidrogela pa stručnjaci tragaju za jeftinijim rešenjima za njegovo stvaranje.

Kao jedan od najjeftinijih nametnuo se hidrogel gline. Što je najbolje, pokazalo se da on ima neočekivani bonus, odnosno da prirodno povećava produktivnost proizvodnje proteina.

Na temelju rezultata Luov tim zaključio je da bi njihovo otkriće zapravo moglo biti odgovor na višegodišnje pitanje – u kakvom su se posredniku razvili prvi biomolekuli. Još su pokojni Karl Segen i neki drugi naučnici u svojim eksperimentima pokazali da su se aminokiseline i drugi biomolekuli mogli oblikovati u primordijalnim okeanima zahvaljujući energiji munja ili podvodnih vulkanskih otvora.

Međutim, ostalo je otvoreno pitanje kako su ti molekuli mogli da se okupe dovoljno često da sastave složenije strukture i šta ih je štitilo od neprijateljske okoline.

Naučnici su ranije kao moguće rezervoare predložili malene mehure masnoća, odnosno polimera koji su mogli da posluže kao preteče membrana. Međutim, pokazalo se da je glina odličan posrednik jer se za njenu površinu biomolekuli prirodno lepe. Osim toga ranije su studije utvrdile da se unutrašnji deo ćelije, citoplazma, ponaša vrlo slično kao hidrogelovi.

Kako bi testirali ovu ideju stručnjaci s Kornela pokazali su da se u hidrogelu gline može odigrati sinteza proteina. Osim toga, ističe Luo, ova supstanca odlično štiti od štetnih enzima tzv. nukleaza koji bi mogle da razgrade DNK i druge biomolekule.

Još jedan dokaz u prilog ovoj tezi jeste činjenica da se glina u geološkoj istoriji pojavila upravo u vreme kada su biomolekuli počeli da formiraju protoćelije (strukture nalik na nepotpune ćelije) i konačno ćelije zatvorene membranama. Drugim rečima, geološka dešavanja odlično se podudaraju s ovom hipotezom.

Luo i njegovi kolege trenutno pokušavaju da shvate zašto hidrogel gline funkcioniše tako dobro, među ostalim i zbog toga što bi ova materija mogla da ima vrlo korisnu praktičnu primenu u proizvodnji proteina bez ćelija.

Foto: Image courtesy of duron123 / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Život na Zemlji: Ovako je sve počelo?

Izvor: B92, 06.Nov.2013

Glina, naizgled neplodna mešavina minerala, verovatno je posrednik u kojem je nastao prvi život na Zemlji ili su barem u njoj nastale hemikalije koje su omogućile njegov razvoj, pokazala je nova američka studija..U izveštaju predstavljenom u časopisu Scientific Reports autori ističu da je u ranoj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.