Život krenuo uzbrdo

Izvor: Politika, 27.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život krenuo uzbrdo

Nekadašnji meštani paštrovskih sela vraćaju se da potpire ognjišta, neki su obnovili stare kuće, drugi se spremaju to da učine

Petrovac – Prošaran kišom, severac s visokih brda svoj reski zvuk šalje ka moru. Januar je, a uprkos zimskoj mešavini, nije potrebna „jača" odeća. Priču, tihu i otegnutu, koja na dogovor liči, s vremena na vreme remete bageri, kamioni, bušilice... Sela atara Kruševica, iznad Petrovca, poznatog turističkog mesta južnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << primorja, koja su dugo živela u tišini, nekako su veselija. Život je krenuo – uzbrdo.

– Krenulo je – smeši se Tomo Medigović kojeg smo zatekli na imanju, pored puta iznad Dačića njive. – Prvo smo mislili da nas je novi tunel Sozina kojim se, uglavnom, iz Podgorice ide ka moru udaljio od obale, a onda je počelo. Evo, ovde pored mog imanja komšije ravnaju teren, tu na Vodicama, na mestu bivše austrougarske kasarne jedan meštanin gradi lepu kuću, stigli su kupci starih kuća i placeva iz inostranstva.

Tomovi roditelji žive u selu Žukovica, takođe uz staru, dobru cestu koja vodi od Petrovca ka glavnom gradu Crne Gore. On, pak, radi u Budvi, gde ima stan, ali je gotovo svakodnevno na svom imanju. Raskrčio je do juče zakorovljene livade, sprema ih za zasade voćaka.

Dolaze da potpire stara ognjišta i komšije iz Grabovice, Novoselja, Brda, koji su se nastanili u Petrovcu i Budvi. Neki su obnovili stare kuće, drugi se spremaju da to učine. Finansijsku injekciju, koja i poseban elan znači, dali su kupci placeva. Crveni krovovi nove izrade vire kroz hrastovu šumi svih sela Kruševice. Englezi su kupili veliki deo sela Brda, prodato je prilično toga i u Androvićima. Kažu, takođe Englezima koji su oduševljeni kamenim kućama, guvnima, voltovima...

– Obnovili smo i crkvu Svetog krsta u Novoselju, jednu od najstarijih na obali – kaže Krsto Vukotić, jedan od aktivnijih meštana, koji je stalno nastanjen u Petrovcu. Namerava, reče, da malo južnije u lepoj Grabovici podigne vikendicu.

– Crkva u Novoselju potiče iz 14. veka i sačuvan je deo živopisa. Uskoro stižu konzervatori koji će poraditi na njima, ali i na ikonostasu koji je oštetilo vreme.

Tomo Medigović je ljut što nije obnovljena stara škola na Kruševici, koja ima i kulturno-istorijski značaj. U njoj je naučio prva slova, potom je tu godinama bila kafana. Bilo je, veli, pokušaja, više obećanja da će objekat biti rekonstruisan, ali su zatajile i vlasti i mesno stanovništvo. No, i ona će, veruje, uskoro stići na red. Sve je više Rusa koji obilaze teren, dolaze Irci, merkaju stara sela, vrtače i njive oko njih.

– Pokazalo se da sam bio u pravu kada sam govorio da je ovo jedinstven vidikovac i da će oživeti – priča mlađani Dušan Medigović koji se nastanio u dedovoj kući na brdu Babac. Dugo je u kamenolomu nastavljao porodičnu tradiciju, a sada je zaokupljen oživljavanjem celog imanja. I mogućom prodajom jednog dela. Jer prodajom dve-tri parcele moguće je obnoviti staru kuću, sagraditi novu...

Narednog leta u ovim selima očekuju i turiste. Ona su od plaže u Petrovcu udaljena od tri do pet kilometara, povezana su s morem odličnom cestom. Nove kuće imaju komfor koji traže strani turisti, tišine je dosta u letnjim noćima kada priobalje gori od glasne muzike.

– Imamo i vodu. Tu je Vilina spila koja ima više podzemnih jezera i njenom kaptažom sva sela bi imala dovoljne količine vode. Struja bolja treba Grabovici, takođe i prilazni put. Verujem da ćemo zajednički i uz pomoć opštine rešiti ta pitanja – naglašava Krsto Vukotić.

Sela na obroncima Paštrovske gore živela su puni život do šezdesetih godina prošloga veka. Onda je turizam meštane odveo na novi kolosek – turistički. Zaposlili su se mlađi u hotelskim preduzećima uz obalu, sagradili kuće uz penu od mora i pomalo zaboravili na svoja ognjišta. A onda je došlo „rusko vreme", stare kuće i placevi po selima južnojadranske obale dobili su na ceni. I s mora se krenulo – uzbrdo.

-----------------------------------------------------------

Nove kuće od kamena

Budvanska opština je prva u Crnoj Gori koja je odlučila da urbanizuje zaleđe obale. Rade se za sva sela studije o lokaciji koje predviđaju obnovu urbanih jezgara i gradnju novih kuća koje će imati najviše prizemlje i sprat. Gradiće se od kamena, s bazenima i terasama koji će se uklapati u ambijent. Sve će to turističku ponudu rivijere i te kako obogatiti.

Savo Gregović

[objavljeno: 28/01/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.