Izvor: Blic, 13.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život bez struje

Život bez struje

LESKOVAC - Osmočlana leskovačka porodica Jajić sa četvoro maloletne dece i starcem invalidom već dve godine živi bez električne energije, jer nije u mogućnosti da plati dug od pola miliona dinara. Nedostatak struje napravio je pustoš u stanu, koji najmanje liči na mesto gde bi deca i bolesni trebalo da borave.

- I zatvorenici u zatvoru imaju bolje uslove za život. Dolazi mi da dignem ruku na sebe i da prekratim ove muke jer ne mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da gledam kako se deca muče - jada se gotovo nepokretan starina Veljko Jajić (81).

Jajići se izdržavaju od socijalne pomoći i od dečjeg dodatka, ali ta skromna primanja ne podmiriju ni najosnovnije potrebe osmoro gladnih usta.

- Sa redovnim plaćanjem računa prestali smo još pre 12 godina kada smo sestra, majka i ja izgubile posao. Pre nekoliko godina sklopili smo sporazum sa 'Elektrodistribucijom' o reprogramiranju dugova, plaćali nekoliko meseci, pa prestali, jer u to vreme ja još nisam primala socijalnu pomoć. Sada bih mogla da izdvajam dve-tri hiljade dinara mesečno, ali u 'Elektrodistribuciji' kažu da će nam struju priključiti tek kada namirimo polovinu duga - priča kroz plač Valentina, jedna od dve Jajićeve ćerke koje sa po dvoje dece žive sa roditeljima u skučenom zamračenom dvosobnom stanu.

Stan porodice Jajić u četvorospratnoj zgradi preko puta benzinske pumpe u Podvorcu u jadnom je stanju. Sivi oronuli zidovi poslednji put su krečeni pre 15 godina. Poderane podne obloge i polomljen nameštaj odaju utisak velike bede. Porodica provodi dane u skučenoj kuhinji, obavijenom vlagom, mirisom sveća, dimom iz pocepanog 'smederevca' i parom koja izlazi iz velikog lonca na šporetu gde se iskuvava veš.

- Večeri i noći su pravi pakao. Deca su ranije išla po komšiluku da gledaju crtaće, ali sada ostaju kod kuće jer su svima dosadila. Teško ih obuzdavamo pod jednom svećom. Svi imaju izgrebane ruke i noge od noćnih udaraca po nameštaju i u kupatilu - priča Valentina, koja se nedavno povredila u kupatilu.

Mrak u stanu najteže pada dvanaestogodišnjoj Lidiji, odličnoj učenici, jer svoje znanje stiče pod slabom svetlošću sveće.

- U poslednje vreme vidim loše, stvara mi se neka magla pred očima, ali najteže mi je što drugarice izbegavaju da dođu kod mene - priča devojčica.

Jajići razmišljaju i o štrajku gladi ispred opštine ili 'Elektrodistribucije'.

- U ovu situaciju nismo došli svojom voljom, nego voljom društva koje sirotinju pominje samo u predizbornim kampanjama - veli starina Veljko Jajić.

Milica Ivanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.