Život Stivena Hokinga uskoro na filmskom platnu

Izvor: B92, 08.Avg.2014, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život Stivena Hokinga uskoro na filmskom platnu

Novi igrani film o životu Stivena Hokinga, čija je premijera najavljena za novembar, autobiografska je i inspirativna priča o životu svetski poznatog britanskog teoretičara fizike koji je sav svoj doprinos nauci dao suočen sa teškom dijagnozom paralizujuće bolesti, piše Gardijan.

Film reditelja Džejmsa Marša “Teorija svega” (The Theory of Everything) prati Hokinga od kada je kao 21-godišnjak počeo da oseća prve simptome bolesti i njegove prve akademske uspehe. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Takođe se bavi njegovim odnosom sa Džejn Vajld (koju u filmu igra Felisiti Džons - poznata iz “The Amazing Spider-Man 2"), studentkinjom istorije umetnosti u koju se zaljubio dok je studirao na Kembridžu tokom 60-tih godina XX veka i koja je 1965. postala njegova prva supruga.

Hoking se od Džejn, s kojom ima troje dece, razveo 1995. kako bi oženio svoju nekadašnju medicinsku sestru Ilejn Mejson, od koje se takođe rastao 2006.

Hokinga u filmu glumi Edi Redmejn ("Jadnici"), a u ostalim ulogama pojavljuju se Dejvid Tevlis, Emili Votson i Hari Lojd. Američka premijera zakazana je za 7. novembar, a film će svoju svetsku premijeru imati već u septembru na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Hoking, poznat po doprinosima na poljima kosmologije i kvantne gravitacije, posebno u kontekstu crnih rupa, kao i po popularnim pisanim delima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru uopšteno, najpoznatije je svakako “Kratka povest vremena”, u mladosti je oboleo od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizujuće bolesti koja uzrokuje slabljenje telesnih mišića.

Lekari su mu prognozirali maksimalno dve godine života – ali Hoking danas ima 72 godine, jedan je od najpoznatijih svetskih naučnika, potpuno nepokretan i u kolicima a, kako je s vremenom izgubio sposobnost govora, s okolinom komunicira jedino uz pomoć računarskog sintetizatora glasa.

Za svoj doprinos nauci Hoking je dobio niz istaknutih nagrada i priznanja, a njegova “Kratka povest vremena” zauzela je prvo mesto na listi bestselera britanskog “Sandej Tajmsa” tokom rekordnih 237 nedelja. O njegovom životu i delu snimljen je niz filmova i serija, a poslednji je prošlogodišnji biografski dokumentarac “Hoking”, u kojemu sam Hoking govori o svom životu, detinjstvu, suočavanju sa bolešću i svetskoj slavi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Život Stivena Hokinga uskoro na filmskom platnu

Izvor: BanjalukaLive.com, 08.Avg.2014

Novi igrani film o životu Stivena Hokinga, čija je premijera najavljena za novembar, autobiografska je i inspirativna priča o životu svjetski poznatog britanskog teoretičara fizike koji je sav svoj doprinos nauci dao suočen sa teškom dijagnozom paralizujuće bolesti, piše Gardijan. Film reditelja...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.