Zimski bioskop B92: Dvanaest žigosanih u 19.05h

Izvor: B92, 03.Jan.2014, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zimski bioskop B92: Dvanaest žigosanih u 19.05h

Priča "Dvanaest žigosanih" je smeštena u vreme Drugog svetskog rata. Narednik Rajsman dobija zadatak da sakupi i osposobi borbenu jedinicu sastavljenu od otpadnika koji se nalaze u zatvoru.

Svi ti ljudi krivi su za najteže zločine i osuđeni na doživotne ili smrtne kazne. Jedinica treba da sprovede samoubilačku misiju čiji je cilj da uništi nemački komandni štab, koji se nalazi unutar dvorca u okupiranoj Francuskoj. Zajedno sa svojim pomoćnikom Bourenom, Rajsman će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se uhvatiti u koštac s nimalo lakim zadatkom - obukom neprilagođenih, buntovnih čak i psihički poremećenih ljudi, kako bi od njih stvorio sposobne vojnike. Pod imenom "Dvanaest žigosanih", ova grupa krenuće na zadatak, sa kojeg se većina njih neće vratiti.

Zanimljivosti:

· Film “Dvanaest žigosanih” nominovan je za nagradu Oskar u četiri kategorije, a osvojio je nagradu za najbolji zvuk.

· Uloga majora Džona Rajsmana bila je ponuđena Džonu Vejnu. Međutim, on je odbio ulogu jer se nije slagao sa originalnim scenarijem u kom Rajsman ima kratku ljubavnu vezu sa udatom ženom čiji se muž bori u ratu.

· Li Marvin, Tali Savalas, Čarls Bronson, Ernest Borgnin i Klint Voker su se svi borili u Drugom svetskom ratu.

· Scena u kojoj se jedan od dvanaestorice žigosanih pretvara da je general koji ide u inspekciju trupa Roberta Rajana, prvobitno je bila napisana za junaka koga igra Klint Voker. Međutim, kako je Vokeru bilo neprijatno da glumi u toj scenii, Robert Oldrič je dodelio ulogu Donaldu Saterlandu. Upravo ova scena zaslužna je što je Saterland angažovan za “MEŠ” , film nakon kog je postao međunarodna zvezda.

· Lik koji tumači Čarls Bronson u jednom trenutku kaže da je njegov otac bio rudar u Šleziji (Centralna Evropa). Otac Čarlsa Bronsona zaista je radio kao rudar u Litvaniji.

· Film je 1967. godine bio najisplativiji film MGM-a, i jedan od šest najisplativijih u istoriji studija.

The Dirty Dozen, 1967.

Žanr: ratni

Uloge: Li Marvin, Ernest Borgnin, Čarls Bronson, Donald Saterland, Džon Kasavetes, Teli Savalas Režija: Robert Oldrič

Dvanaest žigosanih petak, 3. januar u 19.05h

Zimski bioskop 92 from B92 on Vimeo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.