Želite li prijatelja s povlasticama?

Izvor: B92, 16.Apr.2011, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Želite li prijatelja s povlasticama?

Čak 63 posto žena tvrdi da bi usputni seks radije imale s prijateljem nego s potpunim strancem. Prijatelji s povlasticama se međusobno poštuju, veruju, mogu biti opušteni i neopterećeni.

Svi već znaju za pojam prijatelji s povlasticama. U američkoj studentskoj populaciji čak 60 posto ispitanika tvrdi da su barem jednom u životu imali prijatelja sa seksualnim povlasticama. Usprkos uvreženom mišljenju da ovakav aranžman ne odgovara ženama, njih čak 63 posto izjavljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi usputni seks radije imalo s prijateljem nego sa strancem.

Nije ni čudno, uzmemo li u obzir po čemu se sve ovakav aranžman razlikuje od usputne afere za jednu noć: on podrazumeva uzajamno poštovanje, pa čak i određenu meru emocionalne predanosti i može imati vrlo dug rok trajanja. Preko 80 posto ljudi koji se nalaze u takvim vezama kaže da ne očekuje da se veza razvije u nešto više.

Međutim, među onima koji to očekuju, ipak ima više žena nego muškaraca: 18 posto žena od prijateljstva s povlasticama očekuje da se razvije u predanu, romantičnu vezu, dok to isto očekuje svega tri posto muškaraca. Naučnici su ispitali motive koje žene imaju za upuštanje u ovakvu neobavezujuću seksualnu vezu s prijateljima ili poznanicima.

Pokazalo se da se u najvećem broju slučajeva zaista radi o uzajamnom pružanju fizičkog zadovoljstva. Žene u ovakvim vezama obično kažu da imaju potrebu za seksualnim zadovoljstvom, a da im seks s prijateljem odgovara jer se u takvoj kombinaciji osećaju sigurno i opušteno i da imaju više poverenja u prijatelja nego što mogu verovati strancu.

Mnoge od njih kažu i da im je ovakav oblik zadovoljavanja potreba draži od ozbiljne romantične veze jer ih lišava obaveza, kompleksa i problema koji uz takvu vezu obično idu. Većina ispitanih žena ipak ne smatra da im je ovakav aranžman zamena za ozbiljnu, romantičnu vezu: prijateljstva s povlasticama obično se događaju u nekom prelaznom razdoblju između dve ozbiljne veze ili u nekim slučajevima seksualno nadomešćivanje uz već postojeću dugoročnu vezu.

Osobe koje imaju iskustva s takvim vezama takođe često spominju i njihove nedostatke, poput upropaštenog prijateljstva ili opasnosti da se jedan od partnera zaljubi u drugog, koji pak ne želi od prijatelja s povlasticama prerasti u dečka/devojku bez povlastica.

Nemamo tačnu brojku koja bi nam rekla koliko je ovaj oblik druženja zaživio među nama, ali sudeći prema komentarima koji se mogu naći na mnogim forumima, nije nam stran!

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Prijateljski seks"

Izvor: S media, 16.Apr.2011

Čak 63 posto žena tvrdi da bi usputni seks radije imale s prijateljem nego s potpunim strancem. Prijatelji s povlasticama se međusobno poštuju, veruju jedan drugom, mogu biti opušteni i neopterećeni...Svi već znaju za pojam prijatelji s povlasticama. U američkoj studentskoj populaciji čak 60...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.