Izvor: Nezavisne Novine, 01.Mar.2018, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ždralovi se na putu iz Afrike zaustavili u Crnoj Gori

Neuobičajeni vremenski uslovi natjerali su ždralove da svoj put sa sjevera Afrike na kratko zaustave u Crnoj Gori, iako su im prva pogodna odmarališta kraška polja u Bosni i Hercegovini (BiH), saopštio je Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

"Ovih dana svedoci smo posledica klimatskih promena koje najbolje ilustruju plaže Mediterana pod snijegom i najtoplije zime na Grenlandu, sa zabilježenih čak šest stepeni. Pored hladnog talasa, zajedno sa snježnim pahuljama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Crnu Goru je zahvatio nešto drugačiji, migratorni talas sa najglasnijom seobom od svih, seobom ždralova", navodi se u saopštenju.

Neuobičajeni vremenski uslovi, primorali su ove ptice da svoj put sa sjevera Afrike, na kratko zaustave u Crnoj Gori, iako su im prva pogodna odmarališta kraška polja BiH.

Zahvaljujući građanima, koji su primjetili tu vrlo bučnu migraciju, CZIP je došao do, kako kažu, nevjerovatnih podataka i neočekivanih lokacija na koje su sletjeli, vjerovatno i po prvi put.

Riječ je o dolini Morače i Mrčevom polju kod Jaza.

"Ždralovi nesu tihe ptice, često skrenu pažnju na sebe glasnim oglašavanjem. Ukoliko smo u gradu najljepše ih je čuti noću, kada se umiri gradska buka, dok u tišini prirode njihovo oglašavanje dodaje pravi prizvuk divljine, spoj egzotične Afrike i hladnog sjevera", kaže Bojan Zeković iz CZIP-a.

Iz CZIP-a pojašnjavaju da je riječ o velikim pticama, raspona krila i do 2,4 metra. Lete uglavnom u "V" formacijama i nije ih teško primjetiti, posebno ako se prethodno čuju.

"Iako sposobne da prelete visoke planine, češće biraju otvorenije terene kao što su polja i riječne doline. Tokom proljećne seobe, kada krenu iz Afrike ka Evropi, nakon napornog prelaska Jadranskog mora, prva pogodna odmarališta za njih su kraška polja u lancu Dinarida. Tako se kod nas najčešće mogu vidjeti kako odmaraju na prostoru Nikšićkog polja, na plavnim livadama oko Budoša, u Gornjem polju, oko Skadarskog jezera, Bjelopavlića, Mareze", objašnjava Zeković.

CZIP, navodi on, u posljednje dvije godine pomnije prati migracije ždralova, kako bi kreirao mapu najznačajnije i najglasnije migracije u Evropi.

"Ipak, to ne bi bilo moguće bez odlične saradnje sa građanima od kojih često dobijamo informacije o jatima, njihovom pravcu, lokaciji i vremenu preleta, najčešće sa fotografijama na kojima možemo da prebrojimo svaku jedinku. U poređenju sa prošlom godinom gdje je u prvih 10 dana marta, zahvaljujući opažanjima građana, evidentirano 1.699 jedinki, ove godine tokom samo dva dana mogli smo prebrojati 2.530 ždralova u 15 različitih jata/opažanja, dok su najveća jata brojala 300-400 jedinki. Najveći broj opažanja zabilježen je na nebu iznad Podgorice, potom na primorju (iznad Bara i Tivatskih solila) i na severu iznad Kolašina", kazao je Zeković i pozvao građane da nastave da prate najbučniju migraciju od svih i eventualno ih fotografišu kao što su to činili i do sada.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.