Zbog vina završila u zatvoru: Pasoš mi je oduzet, ne mogu kući

Izvor: B92, 15.Avg.2018, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog vina završila u zatvoru: "Pasoš mi je oduzet, ne mogu kući"

Zbog ispijanja jedne čaše vina na letu za Dubai, doktorka Eli Holman je uhapšena odmah nakon sletanja aviona, a u pritvoru je provela tri dana zajedno sa ćerkom Bibi.

Četrdesetčetvorogodišnja Eli Holman je osam sati putovala avionom "Emirejts erlajnsa" koji je leteo iz Londona u Dubai, a nakon sletanja usledila je prava drama.

Pre nego što je prošla kontrolu, Britanku je ispitivao imigracioni zvaničnik, a ubrzo je i privedena u policiju.

Kako kaže, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njena noćna mora je počela 13. jula kada ju je zvaničnik obavestio da je njena viza kartica istekla i da će morati odmah da se vrati nazad u London. Kada je odbila da se vrati sa svojom četvorogodišnom ćerkom, upravo zbog dugačkog i napornog puta, usledilo je šokantno pitanje - da li je pila alkohol?

"Kazala sam mu da sam tokom leta popila jednu čašu vina koju mi je besplatno dala stjuardesa u avionu. Rekli su mi da je posedovanje, ali i konzumiranje alkohola zločin u UAE", kazala je Eli za Mejl onlajn.

Da stvar bude još gora, revoltirana zbog neprijatnog ponašanja osoblja, Eli je pokušala da svojom kamerom telefona zabeleži ovu scenu sa aerodroma, a ubrzo se pred njom zbog toga pojavila "armija" naoružanih policajaca.

Kako je objasnila u razgovoru, policija se pojavila upravo zbog njenog pokušaja snimanja telefonom jer se snimanje imigracionog zvaničnika i policije smatra krivičnim delom.

Policija ju je odmah pritvorila u ćeliju, oduzevši joj lične stvari - telefon i pasoše. Takođe su joj izvadili krv, koja je bila poslata na analize kako bi se procenilo koliko alkohola ima u krvi.

Eli i njena ćerka su pretrpele ogroman strah, s obzirom na to da su stražari komunicirali između sebe samo na arapskom, nisu imale hranu ni vodu, kao ni mogućnost da posete toalet. Spavale su na podu ćelije koja je bila "smrdljiva i bez vazduha".

Doktorka je zadržana u zatvoru tri dana zajedno sa četvorogodišnjom ćerkom Bibi, a ovo putovanje opisuje kao pravi užas.

"Moja ćerka i ja smo bile veoma uplašene. Tri dana nismo mogle da spavamo", ispričala je ona i dodala da je analiza krvi pokazala da je imala 0,04 posto alkohola u krvi.

Dok se sve ovo dešavalo, njena porodica nije ni znala da su one zarobljene.

"Kada su saznali, prijatelji su pokušali da nas posete, ali nikome nisu dali dozvolu. U jednom trenutku je moj suprug doleteo u Dubai. Ponašali su se prema nama kao da smo najveći kriminalci. Po njegovom dolasku mogle smo da izađemo iz pritvora, naravno, uz kauciju. Ćerka je uspela da se vrati u Englesku sa njim, dok sam ja morala da ostanem u Dubaiju", priča doktorka.

"Moj pasoš je zaplenjen dok se slučaj ne reši, a rečeno mi je da će to trajati najmanje godinu dana. Zbog ove situacije smo bankrotirali. Preko 30.000 funti sam dala za advokate, troškove, morala sam da zatvorim zubnu ordinaciju. Sva naša ušteđevina nestala je preko noći. Ovo je veoma uticalo na celu našu porodicu. Ne razumem zašto 'Emirejts erlajns' služi alkohol, ako zna da će putnici proći kroz pakao?!", govori ogorčena žena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.