Zašto zombiji nikada neće nestati?

Izvor: B92, 26.Jun.2013, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto zombiji nikada neće nestati?

Novi film Breda Pita „Svetski rat Z“ je najskuplji film o zombijima ikada snimljen a budžet je navodno stigao do cifre od 200 miliona dolara. Međutim, ovaj film nije ništa drugačiji od bilo kog drugog filma o zombijima od kada je ovaj žanr započet 1932. godine. I po svoj prilici, čini se da se uskoro nećemo rešiti zombija.

Društvo se užasava zombija, iako nije svesno čega se tačno plaši.

U prvom snimljenom filmu o zombijima, „White Zombie“, glumio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Bela Lugoši kao gospodar zombija koji je upravljao vojskom neživih sa svoje plantaže šećera na Haitiju.

Ranih tridesetih godina prošlog veka Sjedinjene Američke Države imale su probleme sa Haitijem. SAD je strahovala od čudne zemlje gde su njeni državljani rizikovali živote, tako da se taj strah manifestovao u filmu o zemlji prepunoj zombija.

Prvi zarazni zombiji na velikom ekranu prikazani su 1957. godine u filmu „Zombies Of Mora Tau“ u kom je radijacija pretvarala obične ljude u zombije. Svi koji su gledali ovo ostvarenje bili su više nego upoznati sa atomskim bombama.

Takođe, nije ni čudo što je pedesethih godina prošlog veka, usled straha od komunizma, najveći horor bio pretvaranje u zombija ispranog mozga.

Film Džordža Romera „Night of the living dead“ iz 1968. godine snimljen je u vreme kada su rasne tenzije u SAD bile na svom vrhuncu.

Njegov film predstavio je beli (živi) strah od agresivne crne (nežive) pretnje koja je pretila da uništi društvo.

Romero je potom snimio „Dawn of the dead“ 1978. godine u kom je zombije prikazao kao „konzumente bez mozga“ koji zarobljavaju žive u tržnom centru.

Film Denija Bojla „28 dana kasnije“ za temu je imao zombije koji nisu mrtvi već su zaraženi virusom.

Ovo bi mogla da bude samo slučajnost, ali početkom veka svet je bio izložen smrtonosnom virusu SARS“.

Ova aktuelnost prenosi se i na najnoviji film Breda Pita gde zombiji nisu samo brzi, već se udružuju i sarađuju.

„Svetski Rat Z“ daje nam zombije dostojne ere paranoje u vezi sa teroristima – svako može postati terorista, baš kao što svako može postati zombi.

Najstrašnije saznanje dolazi od prepoznavanja aspekata zombija u nama samima.

Gde god vidimo veliku pretnju po čovečanstvo, tamo ćemo naći i sledeće zombije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.