Zašto žene vole muškarce u crvenom?

Izvor: B92, 05.Avg.2010, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto žene vole muškarce u crvenom?

Slobodno zaboravite večerice us sveće, skupe bukete i komplimente. Izgleda da put ka ženinom srcu vodi kroz crvenu košulju.

U trenutku kada ona na vama primeti crveni odevni predmet ili tamnocrvenu kravatu, postajete joj zanimljiviji i privlačniji.

Čak i jarko crvene čarape mogu pomoći. Ovo saznanje bi moglo objasniti sliku koju imamo o Tajger Vudsu koji nosi ovu boju na finalnom delu turnira. Isto tako je crveno odelo možda pomoglo pevaču benda Mjuz, Metu Belamiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da „upeca" glumicu Kejt Hadson.

Naučnici su pokazali ženama sa svih strana sveta slike dovoljno zgodnih muškaraca. Na slikama su u jednoj grupi muškarci nosili majice različitih boja ili su imali drugačije pozadine. Drugima su slike bile uramljene u različite boje i automatski se kod žena javila zainteresovanost za one u crvenim ramovima, izgleda, bili su privlačniji. Takođe, izgledali su kao da pripadaju višem socijalnom položaju.

Endru Eliot, naučnik sa Ročester univerziteta kaže da crvena boja označava moć, plodnost i strast u životinjskom svetu, a mi nismo nimalo drugačiji. To pokazuje da su ženske misli i osećanja prema muškarcima po ovom osnovu, primitivne.

Šta onda žene žele? Odgovor mora biti daleko provokativniji od očekivanog. Muškarci u crvenom izgledaju samouvereniji i svesniji sebe. Tajger sa svojom košuljom koju nosi poslednjeg dana turnira podseća na njegof alfa status u svetu golfa ali, podseća i njegove protivnike da će to biti još jedan dug dan za njih.

U svetu fudbala takođe, dokazano je da su timovi u crvenom daleko uspešniji. Možda ova boja, kao simbol dominacije pospešuje igru, ali je vrlo verovatno i da ona prva ulazi u vidno bolje i time se igrači bolje snalaze.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.