Zašto trošimo bogatstvo na svadbe?

Izvor: B92, 14.Maj.2012, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto trošimo bogatstvo na svadbe?

Stotine zvanica, limuzine i orkestri, bogatstva za poklone" Nikada nismo trošili više za venčanja tako ostvarujući staru poslovica da su najraskošnija venčanja kod siromaha. Englezi su napravili istraživanje koje analizira zašto toliko trošimo.

Koliko košta svadba? Nećete pogrešiti ako odgovorite – više nego ikad. Jer s koliko god nula da se piše iznos koji ćete potrošiti na uplovljavanje u bračnu luku, ti iznosi su danas mnogo veći od onih koje smo bili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spremni da potrošimo nekada.

U Velikoj Britaniji izračunali su da se prosečna cena "velikog dana” u poslednjih trideset godina udvostručila. Procenjuje se da Englezi godišnje potroše na venčanja fantastičnih sedam i po milijardi funti godišnje. I potrošnja je i dalje u porastu. Ako se to podeli na pojedinačne slučajeve – svaki par potroši između 21 i 25 hiljada funti, što je iznos jednak prosečnoj godišnjoj plati.

Mladenci i dugovi

"Što više trošimo na venčanja, sve je viša stopa razvoda”', komentariše sir Pol Kolridž, stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u porodičnom pravu. On smatra da je sve to učinak holivudskih i drugih venčanja poznatih, koja pokušavamo da oponašamo.

Posledica svega ovoga je da svaki peti par iz prve bračne noći izlazi u ozbiljnim dugovima. "Pre su venčanja bila drugačija”, slaže se Endrju iz jedne od agencija za organizaciju venčanja u Londonu, s više od trideset godina iskustva u tom poslu: "U prošlosti su to bile tihe i diskretne proslave. Danas se momačke i devojačke zabave protežu na celu nedelju, pa nije teško zaključiti kakve tek moraju biti proslave venčanja. A ljudi su stvarno poludeli. Jedni su klijenti naručili da u njihovom vrtu napravim Veneciju. Kod drugih sam kuću prekrivao lišajevima, kako bi se stekao utisak da je starija. Često radim za mlade koje se ne ustežu da potroše milion funti za svoj veliki dan, a najveći proračun koji mi je ikad odobren bio je četiri miliona. Međutim, tu se ipak niko ne može porediti s Rusima i jednim tamošnjim bogatašem koji je za venčanje svoje kćeri potrošio više od 10 miliona evra.”

Sve zbog straha

Ovo nerezonsko trošenje navodno ima i psihološku pozadinu. Barem tako tvrdi psiholog Oliver Džejms: "Poslednje studije temelje se na pretpostavci da skupa venčanja daju parovima osećaj da će budućnost biti sigurnija.” Istraživanje sprovedeno na 572 parova pokazuje da oni imaju mnoštvo nedoumica vezanih uz budućnost: jesu ili odabrali pravog partnera, da li se uopšte treba venčati i kako će izgledati njihov dalji život.

"Međutim, kada impresionirate goste skupim venčanjem, ti se strahovi potisnu”, komentariše Džejms. Drugim rečima, što je veći nespokoj zbog budućnosti, veća je šansa da će se na venčanje potrošiti vrtoglavi iznosi.

"Polovinom prošlog veka venčanja su bila skromna, ali mnogo se žena zapravo udavalo zbog novca. Danas je obrnuto: troše se ogromni iznosi za svadbe, a niko ne želi da prizna da se venčao iz materijalnih razloga”, smatra Džejms.

Foto: Sharron Goodyear / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zašto trošimo bogatstvo na svadbe?

Izvor: Lajk.ba, 14.Maj.2012

Stotine zvanica, limuzine i orkestri, bogatstva za poklone… Nikada nismo trošili više za venčanja tako ostvarujući staru poslovica da su najraskošnija venčanja kod siromaha.

Nastavak na Lajk.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.