Zašto su stari Rimljani povraćali na gozbama i imali jednu obrvu

Izvor: B92, 03.Feb.2017, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto su stari Rimljani povraćali na gozbama i imali jednu obrvu

Stari Rimljani pili su krv ubijenih gladijatora jer su verovali da ovaj ritual prenosi njihovu hrabrost i vitalnost.

1. Nisu (svi) umirali mladi

Iako je službeni životni vek u starom Rimu iznosio samo 25 godina, mnogi Rimljani živeli su duboko do starosti. Na nizak prosek uticale su česte smrti žena tokom poroda, kao i visoka stopa mortaliteta kod beba. Ostatak je u proseku živeo kao i u današnje doba.

2. Pili su krv ubijenih gladijatora
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nekoliko autora opisalo je postupak skupljanja krvi nakon borbi, ali i prodaje u medicinske svrhe. Neki su smatrali i da je krv gladijatora lek za epilepsiju.

3. Vreme je za njih bio relativan pojam

Rimski sat mogao je da traje 75 minuta tokom leta i 44 minuta u zimi, s obzirom na to da su mnogi Rimljani zavisili od sunca. Naime, 12 dnevnih sati započelo je u zoru, a 12 noćnih sati nakon zalaska sunca. U različitim godišnjim dobima dužina sata se menjala, pa su mnogi Rimljani bili tolerantni kada je u pitanju bila tačnost.

4. Samo su bogati nosili ljubičasto

Stari Rimljani su procenjivali ljude po izgledu – tačnije po boji odeće. Sve nijanse smeđe, žute, sive i crne smatrali su se znakovima siromaštva. S druge strane, crvena, ljubičasta i zelena nastale su uz pomoć veštačkih boja koje su dopremljene iz daleka i bile su skupe. Zbog toga su bile jedan od znakova bogatstva.

5. Spojene obrve bile su znak inteligencije

Guste i spojene obrve bile su na ceni u starom Rimu, a pogotovo kod žena, jer su se smatrale znakom velike inteligencije. Upravo zato, mnoge dame su želele da pojačaju dlakavost na ovom delu tela. Na primer, lepile su veštačke obrve napravljene od kozje dlake da bi izgledale pametnije.

6. Stomatološka pomagala su bila tražena

Stari Rimljani su brinuli o svojim zubima, pa su zubari bili vrlo popularni. Tome svedoči i arheološki pronalazak ženske čeljusti s protezom. Naučnici veruju da su drevna stomatološka pomagala poput improvizovanih implantata i zubnih proteza više bile demonstracija moći i bogatstva nego stvar potrebe.

7. Ispijanje otrova je bila svakodnevna pojava

Na kraju 1. veka rimski carevi su uveli tradiciju svakodnevnog ispijanja malih količina otrova kako bi stvorili imunitet od opasnih supstanci. Kombinacija otrova nazivala se mitridat prema istoimenom kralju koji je prvi iskušao ovu metodu.

8. Povraćanje na gozbama je bilo normalno

Stari Rimljani su voleli da preteruju u hrani i piću, pa su uveli tradiciju povraćanja tokom svojih gozbi. Prema Seneki, jeli bi sve dok im ne bi pozlilo. Nakon toga su podsticali povraćanje kako bi mogli da nastave da uživaju u jelu i piću.

9. Rimljanke su farbale kosu

Iako je farbana kosa na ženi isprva bila znak da se ona bavi najstarijim zanatom na svetu, treća supruga cara Klaudija – Valerija Mesalina uvela je ovu praksu u modu među sve dame. Isprva su se farbale samo perike, a kasnije je rimsko plemstvo to činilo i sa sopstvenom kosom.

10. Urinom su prali rublje

Stari Rimljani koristili su ljudski urin za pranje svoje odeće. Verovali su da amonijak iz urina pomaže u otklanjanju mrlja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zašto su stari Rimljani povraćali na gozbama i imali jednu obrvu

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Feb.2017

Stari Rimljani pili su krv ubijenih gladijatora jer su verovali da ovaj ritual prenosi njihovu hrabrost i vitalnost...1. Nisu (svi) umirali mladi..Iako je službeni životni vek u starom Rimu iznosio samo 25 godina, mnogi Rimljani živeli su duboko do starosti. Na nizak prosek uticale su česte smrti...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.