Zašto ne volimo dobrice?

Izvor: B92, 27.Okt.2010, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto ne volimo dobrice?

Možete komotno da zaboravite na poslovicu „Lepa reč i gvozdena vrata otvara", jer izgleda da društvo baš i ne trpi suviše fine ljude. Pravdajte se svojom savešću ili vaspitanjem koliko god hoćete, ali ćete svejedno biti doživljeni kao slabić.

Jedno istraživanje u Americi otkrilo je da podjednako mrzimo lenje ljude koji ne doprinose zajednici, koliko i fine ljude koji su nesposobni da se suprotstave lošim osobama. Kao da to nije dovoljno, izgleda da je svako od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nas spreman da linčuje suviše pristojnu osobu.

Istraživači su za početnu tezu uzeli ideju da grupa ne trpi neproduktivne članove. Kao deo studije, zadali su ekipi studenata da igraju video igru koja za pobedu zahteva timski rad. Rezultati su pokazali očekivano - ljude odbija nepravda i neravnopravan odnos, pa su tako studenti najlošije ocenili članove grupe koji su bili lenji.

Međutim, ispostavilo se da su im zasmetali i članovi koji su bili najtolerantniji prema zabušantima. Intrigirani takvim otkrićem, naučnici su pokrenuli seriju od još tri prateće studije kako bi videli hoće li se takvi rezultati ponoviti.

Iako je svaka studija imala drugačiju formu, sve su bile varijacije na temu igranja onlajn video igara među grupama među kojima nije postojao fizilčki kontakt i čiji su pripadnici bili uglavnom studenti. Svaki tim imao je po dva lažna takmičara, zapravo insajdera iz istraživačke ekipe, a članovi su morali da ocenjuju jedni druge po završetku igre.

Jedan od tih lažnjaka u igri (predstavljao se kao lenj) osvojio je znatno manje bodova od ostalih kolega. Drugi lažni igrač (dobrica) pokazao se kao vešt takmičar, ali je lenjom kolegi dao isti broj bodova kao i ostalim članovima. Ispostavilo se da je tim rešio da izbaci i lenštinu i "mecu dobrića”.

Istraživači su želeli da saznaju i zašto je fini član tima dobio loše ocene, pa je 58 odsto učesnika reklo da ih je fini kolega naterao da se osećaju kao negativci – dakle, pošto je dao dobre ocene lenštini, grupa se okrenula protiv njega.

U psihologiji je poznato da svi tipovi društvenih grupa pokušavaju da izbace "najslabije karike” i odvoje "žito iz kukolja”, ali one očiigledno tu ne štede ni korisne članove koji se pokažu kao "suviše fini”.

U timu je uvek važno donositi odluke koje idu u korist cele grupe, pa su oni koji ne uspeju da se suprotstave saboterima obično ocenjeni podjednako štetnima.

Stoga imajte u vidu da će vas u situacijama u kojima vam savest ne dozvoljava da donesete neku odluku, vaši saborci pokopati koliko i neprijatelji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.