Zašto ne razumete partnera?

Izvor: B92, 09.Feb.2011, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto ne razumete partnera?

Vaši prijatelji i ljubavni partneri, osobe su koje znaju ponajviše o vama, ali uprkos tome, moguće je da mislite da vaša komunikacija sa njima nije onoliko kvalitetna koliko bi trebalo da bude. Istraživanje Williams univerziteta pokazalo je da ste u pravu.

Istraživači su od ispitanika tražili da izgovore fraze poput „Izgledaš drugačije" kako bi videli da li će ih druga strana shvatiti kao „Izgledaš odlično" ili „Uzgledaš užasno". Govornici su bolje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procenjivali situaciju kada im se obraćao stranac nego osoba koju poznaju.

„Automatski podrazumevamo da osobe koje poznajemo imaju identično shvatanje stvari koje imamo i mi. Ovo se naravno odnosi i na svakodnevnu komunikaciju", smatra Kenet Savinski, profesor psihologije sa Williams univerziteta.

Kada dajemo uputstva za pronalaženje određene lokacije mi ne pretpostavljamo da osoba kojoj se obraćamo zna tačno gde je šta već smo mnogo detaljniji i precizniji. Uvek ćemo davati imena određenih mesta što nije slučaj kada komuniciramo sa osobama koje poznajemo kojima ćemo najverovatnije reći: „skreni levo kod onog lokala gde smo bili prošle nedelje".

Potrebno je da budete odeđeniji i precizniji kada pričate sa prijateljima ili partnerom. Uvek tražite, ali i dajte, više detalja i objašenjenje ako je potrebno kako se vaše „Danas izgledaš drugačije" ne bi protumačilo kao „Danas izgledaš užasno".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.