Zašto muškarci žene lude žene?

Izvor: B92, 29.Sep.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto muškarci žene "lude" žene?

Žene sa određenim poremećajem ličnosti mogu namamiti muškarce. Pod "ludom” ne podrazumevamo vrstu mentalne bolesti, već one žene sa graničnim poremećajem ličnosti, poremećajem zavisnosti ili histeričnim poremećajem.

Ovakve osobe u početku izgledaju sasvim normalno, a uz to imaju neku posebnu moć nad muškarcima.

Žene sa histrioničnim poremećajem žude za pažnjom i često igraju na kartu svoje fizičke privlačnosti. Flertne su i ekstrovertne – >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a te osobine se muškarcima dopadaju. Dame sa poremećajem ličnosti koji podrazumeva konstantno oslanjanje na partnera mu se uvlače pod kožu tako što se ugledaju na njega; a žene sa graničnim poremećajem izgledaju "spontane” ali u realnosti su prilično haotične i impulsivne.

Psihijatar Oto Kernberg napisao je u svojoj knjizi "Borderline Conditions and Pathological Narcissism," da laici često histroične žene smatraju ženstvenim i šarmantnim, a ne shvataju da je tu reč o patologiji.

Kroz istoriju pa sve do danas muškarci često ženama pridaju pridev "lude” jer smatraju da su one pod uticajem hormonskih promena i da su preterano emotivne. Istina je da estrogen utiče na raspoloženje, ali ne možemo porediti PMS sa poremećajem ličnosti.

Poremećaji ličnosti su duboko ukorenjeni psihološki odbrambeni mehanizmi koji odražavaju razvoj ličnosti i / ili malformaciju ličnosti.

Oni potiču iz kombinacije genetskih i ekoloških faktora. Simptomi poremećaja ličnosti uključuju teškoće u održavanju zdravih odnosa i življenja u skladu sa društvenim pravilima.

Istorijski muškarci sebe vide kao hranitelje porodice. Oni ženama dodeljuju uloge majke, kuvarice i seksualne partnerke. Žena koja ima poremećaj ličnosti može da se snađe u ulogama kuvarice i seksualne partnerke, ali kao majka će imati problema. Međutim većina muškaraca to ne shvati do rođenja deteta. Njihov "šarm” (histroizam), "spontanost” (impulsivnost) i "ženstvenost” (patološka zavisnost) – su privlačni muškarcima, koji nemaju sposobnost prosuđivanja karaktera.

Baš zbog sposobnosti žena sa poremećajima ličnosti da privuku muškarce, razlog je što društvo i dalje pati od emotivnih bolesti, zlostavljanja dece i korišćenja narkotika i alkohola. Sve su to problemi koji su usko povezani sa poremećajima ličnosti. Te žene se udaju, rađaju decu i prenose loše gene na narednu generaciju.

Ubuduće muškarci bi trebalo da gledaju šta se nalazi ispod površine dame koja im se dopada i da se uvere da je ona jedna odgovorna žena i brižna majka.

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.