Zašto je porez na pse opravdan i kakav boljitak će doneti VIDEO

Izvor: B92, 11.Apr.2023, 21:10

Zašto je porez na pse opravdan i kakav boljitak će doneti VIDEO

Kinološki savez Srbije predložio je uvođenje poreza na pse. Od tog novca bi se finansirali azili za pse. Kako mi brinemo o našim kućnim ljubimcima i da li pored svih troškova kojima se izlažemo zarad naših krznenih prijatelja treba još i porez da plaćamo?

U savremenom svetu, veza sa kućnim ljubimcima, mnogim ljudima daje ono što im nedostaje u odnosima sa drugim ljudima, čega prosto nemaju dovoljno – jednostavne ljubavi, osećanja duboke povezanosti, dostupnost i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stalno prisustvo.

Iva Grgurić, bivša rijaliti učesnica se slaže sa onima koji zagovaraju uvođenje poreza na pse.

"Moj pas meni znači sve, on je deo familije bez kog ne bih mogla da zamislim jutro ni noć", navodi ona.

Kućni ljubimci mogu da budu protivotrov za najveće izvore ljudske patnje – usamljenost i gubitak. Činjenica je da posedovanje ljubimca iziskuje veliku odgovornost, posvećenost ali i finansijsku stabilnost.

"Pas je deo familije kao što sam rekla i ne treba to da gledamo kao trošak ili neko izdavanje, koliko god da treba u njega ulažem zato što ne želim da mu išta fali", kaže Iva.

Stručnjaci navode da oni koji brinu o sebi isto tako brinu i o ljubimcima.

"Vlasnici sa kojima mi sarađujemo dosta često dovode pse na sređivanje i baš brinu o njima, naravno ima ih i koji ne brinu", dodaje Marija Krstić, grumer.

"Noni ima neke šampone iz Amerike koje sam poručila zbog dlake, jer su ovo psi koji imaju problema sa dlakom, tako da što se tiče nege isto ne štedim. Svake nedelje ide na kupanje, na šišanje, čak mu perem i zube.", tvrdi Iva.

Porez na pse se plaća svuda u svetu, i prema rečima stručnjaka iz Kinološkog centra, suma koju bi vlasnici trebalo da odvoje za porez koji bi se uveo kod nas bi bila mizerna, oko 500-1000 dinara.

Zakon bi stupio na snagu ukoliko se slože sve nadležne institucije. SYNC Ana Bjelović: 00:35

"Dešavaju se napadi pasa i tako dalje, i došli smo na ideju da predložimo zakon o plaćanju poreza na pse, nešto što uopšte nije novina, kod nas se to 60-ih i 70-ih godina prošlog veka plaćalo i postojali su ti punktovi gde si vakciniso psa i plaćao porez.", navodi Ana Bjelović iz Kinološkog saveza Srbije.

"Taj novac bi možda mogao bude pametno uložen u smislu rešavanja problema pasa lutalacia", dodaje Ana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Porez na pse u Srbiji – Uvodi se

Izvor: Domino Magazin, 12.Apr.2023, 12:10

Uvodi se porez na pse u Srbiji? Kinološki savez Srbije predložio je uvođenje poreza na pse. Od tog novca bi se finansirali azili za pse, navodi B92. Porez na pse se plaća svuda u svetu, i prema rečima stručnjaka iz Kinološkog centra, suma koju bi vlasnici trebalo da odvoje za porez koji bi se...

Nastavak na Domino Magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.