Zašto flaša vode u svemiru košta 30.000 dolara?

Izvor: B92, 21.Jul.2016, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto flaša vode u svemiru košta 30.000 dolara?

Kako bi astronauti mogli da piju kafu, NASA je izdvojila oko milion dolara za slanje aparata za kafu u svemir

Rano u sredu ujutru, astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) dočekali su Dragon kapsulu, SpaceX letelicu, koja je na stanicu donela oko 2260 kilograma tereta.

Ova misija označila je početak nove ere za NASA koja je prestala da lansira svemirske letelice 2011. godine i da se sada okrenula privatnom sektoru za pomoć pri slanju materijala i potrepština >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na ISS.

Pre 8 godina NASA je potpisala ugovore sa SpaceX i njihovim konkurentima, kompanijom Orbital Sciences, u iznosu od 1.6 milijardi dolara za 12 lansiranja i 1.9 milijardi dolara za 8 raketnih lansiranja.

Iako ove misije poreske obveznike koštaju miliione dolara manje nego slanje svemirske letelice s posadom, cena slanja tereta u svemir nije pala.

SpaceX je trenutno najjeftiniji za NASA. Kada se podele troškovi lansiranja i celokupne misije s teretom dobije se podatak da slanje jednog kilograma tereta na ISS košta oko 60.000 dolara.

No, to je gruba procena. Iz SpaceX su rekli da njihova Dragon letelica lansirana Falcon 9 raketom može nositi do 3310 kilograma tereta, i da može istu količinu tereta vratiti s ISS na Zemlju. Dakle, ako Dragon letelicu lansiraju s maksimalnim teretom i vrate je na Zemlju noseći istu količinu, cena pada na 20.225 dolara po kilogramu.

Kako bi stavili u perspektivu koliko danas košta slanje stvari u svemir procenili smo troškove nekoliko predmeta koji su u prošlosti dostavljeni na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Flaša vode: 30.000 dolara

Voda je neophodna za život, ali je jako skupa u svemiru. Pola litre vode teži pola kilograma, što znači da slanje jedne boce vode u svemir košta oko 30.000 dolara.

Ipak, NASA je zaključila da je slanje vode na ISS skupo i nepotrebno, pa astronauti sada piju vodu recikliranu od kondenzacije, znoja i urina.

70 miševa: minimalno 470.000 dolara

Miševi su prilično lagani, jedan teži oko 300 grama. Ali cena je prilično visoka - od 6.825 do 20.250 po mišu. Ako pomnožimo to sa 70 miševa, dođemo do cene od 470.000, pa sve do 1.4 miliona dolara.

Astronauti koriste miševe za istraživanje, kako bi proučili uticaj svemira na njihove mišiće.

Gajde: oko 162.000 dolara

Na ISS su se našli razni instrumenti: gitare, harmonike, bar jedan saksofon i gajde.

Težina instrumenta varira zavisno od materijala i dizajna. Astronaut Kjel Lindgren je prilično strastven po pitanju muzike i svoje 'cimere' u svemiru neretko je uveseljavao sviranjem.

Prosečne gajde teže oko 3.6 kilograma, ali recimo da su Lindgrenove težile nešto manje. Ipak, cena njihovog slanja u svemir je velika - od 54.600 do 162.000 dolara.

Aparat za kafu: više od milion dolara

Nekada su astronauti pili smrznutu suvu kavu koja je bila u najmanju ruku neukusna. Kafa je bila toliko očajna da su se mnogi anstronauti konstantno žalili na nju.

No, 2015. godine na ISS je došao aparat za kafu težak gotovo 20 kilograma. Aparat je usrećio stanovnike Međunarodne svemirske stanice, ali NASA je za njegovo slanje morala izdvojiti između 400.000 i 1.2 miliona dolara.

Kostim gorile: minimalno 116.000 dolara

Internet se 'zapalio' kada je NASA objavila snimak astronauta Skota Kelija u kostimu gorile na ISS.

Svaki astronaut ima pravo na privatnu pošiljku sa Zemlje. Većinom su to pokloni, pisma, a ponekad čak i torte. No, Majk Keli, brat blizanac Skota Kelija poslao mu je kostim gorile.

Ovaj kostim teži oko 2 kilograma pa je cena njegovog slanja u svemir između 116.000 i 390.000 dolara.

Limun: oko 2.000 dolara

Astronaut Skot Keli proveo je godinu dana na ISS, što je mnogo vremena ua provesti u svemiru. NASA mu je zato poslala limune kako bi ga razveselila i naterala na kretanje. Keli je izazov prihvatio, pa je žonglirao u svemiru.

NASA je slanje jednog limuna platila oko 2.000 dolara.

Zvuči jako skupo?

Za standard na Zemlji, da, ali NASA kaže da se isplati. Istraživanja koja se provode na ISS imaju veliki potencijal. Naučnici otkrivaju tajne o ljudskom telu i budućnosti svemirskog istraživanja. NASA i istraživanja na ISS zaslužni su i za mnoge tehnologije koje koristimo na Zemlji.

Ilon Mask, vlasnik kompanije SpaceX, nada se kako će spustiti cenu slanja tereta u svemir na oko 2.225 dolara po kilogramu. Rakete koje će biti višekratne, svakako će mu pomoći u tom naumu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.