Zašto Kinezi jedu štapićima?

Izvor: B92, 02.Avg.2015, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Kinezi jedu štapićima?

O nastanku štapića koje Kinezi, ali i drugi Azijski narodi koriste tokom jela, postoje mnoge legende, ali se pravo objašnjanje krije u kineskim običajima.

Štapići kao pribor za jelo su se prvi put pojavili tokom dinastije Šang, između XVI i XI veka p.n.e. Jeftine izrade i laki za rukovanje brzo su se odomaćili u Kini, a zatim i u većem delu Azije.

"Upotreba štapića je svakako izraz rafinmana", smatra francuski sociolog i antropolog Žan Pjer Pulen, autor "Rečnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prehrambenih kultura" (Dictionnaire des cultures alimentaires), za razliku od nekadašnjih evropskih trpeza na kojima su se namirnice sekle oružjem kako bi se istakao način na koji je aristokratija prigrabila vlast u državi, a to je nasilje.

U Kini se, pak, napredovanje na društevnoj lestvici ostvarivalo izučavanjem matematike i poezije. Hladnom oružju - noževima i viljuškama, tako nije bilo mesto na stolu.

"Nasilje" se zadržavalo u kuhinji gde su se namirnice sekle, ne samo iz praktičnih razloga, već i da bi se izbeglo da gostu bude prinet velik komad mesa koji bi ga potsetio na ubijenu životinju, dodaje Pulen.

Korišćenje štapića upućuje na blagost i dobronamernost, naveo je Pulen u izjavi za Frans annter. Prema jednoj legendi, štapiće je izmislio prvi kineski car Ju Veliki koji je strahujući da bude ubijen, zabranio upotrebu noževa i viljušaka.

Jednom prilikom je bio toliko gladan da nije mogao da sačeka da se jelo ohladi te je iščupao dve grančice s kojima se poslužio kao hvataljkom, dodaje Pulen.

Mada se svi istoričari ne slažu oko porekla štapića, jedno je sigurno - jako su korisni za one koji ih redovno upotrebljavaju. Naime, njihovim rukovanjem pokreće se više od 30 zglobova i 50 mišića na prstima, šakama i rukama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li ste se ikada zapitali zašto Kinezi jedu štapićima?

Izvor: Vesti-online.com, 02.Avg.2015

O nastanku štapića koje Kinezi, ali i drugi Azijski narodi koriste tokom jela, postoje mnoge legende, ali se pravo objašnjanje krije u kineskim običajima...Štapići kao pribor za jelo su se prvi put pojavili tokom dinastije Šang, između XVI i XI veka p.n.e...Jeftine izrade i laki za rukovanje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.